Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δαμανάκη: Θέλω να παραμείνω Επίτροπος

«Η θητεία μου ήταν πετυχημένη»

damanaki1

Ανανέωση της θητείας της στη θέση της Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τον Πρωθυπουργό η Μαρία Δαμανάκη όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους ,σε άτυπη συνάντηση που είχε μαζί τους, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η ελληνίδα επίτροπος για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία περιέγραψε τα οφέλη του μοντέλου παραμονής ενός επιτρόπου για δύο θητείες, τονίζοντας πώς «στην περίπτωση αυτή μία χώρα μπορεί να διεκδικήσει καλύτερο χαρτοφυλάκιο», επικαλούμενη και το παράδειγμα του Αλμούνια. Μάλιστα εξέφρασε την επιθυμία να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας – εφόσον παραμείνει – αν και αναγνώρισε τις δυσκολίες.

Η ελληνίδα επίτροπος εκτιμά ότι η μέχρι σήμερα θητεία της είναι επιτυχημένη, υπενθυμίζοντας ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε εξάρει δημοσίως το έργο της όταν είχε επισκεφθεί μαζί με το Κολέγιο των Επιτρόπων την Αθήνα στην αρχή της ελληνικής Προεδρίας.

Πάντως η τελική επιλογή του προσώπου που θα πάρει τη θέση του έλληνα επιτρόπου, προκαλεί πονοκέφαλο στους δύο κυβενρητικούς εταίρους καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη θέση ερίζουν η κυρία  Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης αλλά και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

Όσο για τα σενάρια που τη φέρνουν να είναι ένα από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν συναίνεση γύρω από την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, η κυρία Δαμανάκη σημείωσε ότι τα παρακολουθεί, αλλά η προτεραιότητά της είναι η παραμονή της στην Επιτροπή για άλλη μία πενταετία.

By