Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Δασκαλόπουλος: Κανόνας τα καλά σχόλια για την Ελλάδα

Σειρά προτάσεων για την ελληνική οικονομία παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κατά την ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου.

daskalopoulos2Σαρωτικές αλλαγές σε δημόσιο και κράτος προκρίνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, όπως προκύπτει από την ομιλία του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ από το βήμα της γενικής συνέλευσης του συνδέσμου, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας, πλην όμως τόνισε:  «Ο κίνδυνος για τη χώρα έχει μειωθεί. Ξένοι και εγχώριοι επενδυτές εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Ορισμένες μεταρρυθμίσεις προχωρούν και αποδίδουν. Τα καλά σχόλια για την Ελλάδα διεθνώς έγιναν ο κανόνας» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Δεν υποτιμώ τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η σημερινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά. Αλλά δεν θέλω να υποτιμήσω και τις δυσκολίες που μας περιμένουν ακόμη. Έχουμε ανάγκη αισιοδοξίας αλλά η βεβιασμένη αισιοδοξία μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα όταν τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα» υπογράμμισε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Ο ΣΕΒ παρουσίασε τις προτάσεις του,  τις οποίες και χαρακτηρίζει άμεσης εφαρμογής, όπου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: τη διετή κατάργηση της διαχείρισης του ΕΣΠΑ από το κράτος και την ανάθεσή της σε ομάδα ελληνικών και ξένων τραπεζών. Την ίδρυση ταμείου πληρωμής των οφειλών του Δημοσίου με ευθύνη του τραπεζικού συστήματος. Τη μεταφορά δραστηριοτήτων του κράτους από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα με πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ. Τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στα κατώτερα ευρωπαϊκά επίπεδα, κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στα πρότυπα της Ιρλανδίας.

Αιχμές για το δημόσιο τομέα άφησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος χαρακτήρισε τη μονιμότητα στο Δημόσιο ως ασυλία της αργομισθίας και ζήτησε την κατάργησή της. Παράλληλα ζήτησε και την κατάργηση του ενιαίου μισθολογίου, καθώς όπως είπε, σε αυτό υπάρχουν ήδη 420 εξαιρέσεις  και την αντικατάστασή του από σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης με βάση τα προσόντα και την απόδοση. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μάλιστα κάλεσε τους έλληνες επιχειρηματίες να αποφασίσουν αν ανήκουν σε μια κάστα ανθρώπων που κοιτάει μόνο τη δουλειά της ή σε μια ηγέτιδα τάξη ανοικτή σε όλους και στην υπηρεσία του συνόλου.

By