Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δεκάδες νεκροί ρεπόρτερ το πρώτο εξάμηνο του 2013

Σύμφωνα με την οργάνωση INSI 40 δημοσιογράφοι και συνεργάτες τους σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος στο πρώτο μισό του χρόνου

journalists killedΜε τίμημα τη ζωή τους πλήρωσαν το δημοσιογραφικό λειτούργημα 40 δημοσιογράφοι ή μέλη δημοσιογραφικών αποστολών μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ασφάλεια της Δημοσιογραφίας (News International Safety Institute INSI).

Όπως αναφέρει η έκθεση της οργάνωσης οι συνθήκες θανάτου 27 εξ αυτών παραμένουν αδιευκρίνιστες και πολλές από τις δολοφονίες συνέβησαν ενώ τα θύματα επιχειρούσαν την αποκάλυψη εγκλημάτων ή ζητημάτων διαφθοράς.

Όσο για το πιο επικίνδυνο μέρος για δημοσιογράφους τη χρονιά που πέρασε αναδεικνύεται η Συρία, όπου σύμφωνα με το INSI σκοτώθηκαν 70 δημοσιογράφοι ή μέλη αποστολών κατά το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Έξι δημοσιογράφοι και προσωπικό υποστήριξης σκοτώθηκαν στην Ινδία τους πρώτους έξι μήνες του 2013. Ως το πιο αποτρόπαιο έγκλημα κατά δημοσιογράφου, καταγράφηκε αυτό όπου ένας ρεπόρτερ βρέθηκε με κομμένο το λαιμό και τις τοπικές εφημερίδες να γράφουν ότι δολοφόνοι μπορεί αν είναι είτε εγκληματίες αλλά ακόμη και μέλη της αστυνομίας.

Στη Βραζιλία, ένας δημοσιογράφος ραδιοφωνικού σταθμού και αρθρογράφος με σχόλια κατά της εγκληματικότητας και της διαφθοράς, δολοφονήθηκε από άγνωστους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, ενώ ένα μήνα αργότερα την ίδια τύχη είχε ένας συνεργάτης του φωτογράφος.

Πέντε δημοσιογράφοι στο Πακιστάν, σκοτώθηκαν μόλις την πρώτη μέρα του έτους, σε μια χώρα όπου τα δημοσιογραφικά στελέχη είναι σε διαρκή κίνδυνο καθώς μαίνεται η βία μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ισλαμιστών ή μεταξύ των αντιμαχόμενων πολιτικών παρατάξεων, σύμφωνα με το INSI.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και Σομαλοί δημοσιογράφοι καθώς συχνά αποτελούν στόχο μαχητών του κινήματος αλ-Σαμπάαμπ που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By