Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στη Γάζα για συμπαράσταση στη Χαμάς

Η Χαμάς έχει επανειλημμένα συγκρουστεί με το Ισραήλ, το οποίο αποσύρθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005

xamas

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν εχθές στη Γάζα προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση της ισλαμιστικής Χαμάς, η οποία εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε διαμάχη με το Ισραήλ, ωστόσο πλέον είναι αποκομμένη και από την Αίγυπτο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η Χαμάς έχει προσπαθήσει επανειλημμένα, αλλά μάταια, να καθησυχάσει την Αίγυπτο, επιμένοντας πως η εχθρότητά της είναι στραμμένη αποκλειστικά κατά του Ισραήλ.

«Η τιμωρία του λαού της Γάζας πρέπει να τελειώσει», είπε ο Ισμαήλ Χανιγιέ, επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς σε ομιλία που έδωσε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Από τα μεγάφωνα ακουγόταν το μήνυμα «Η Τζιχάντ δεν είναι τρομοκρατία».

«Γιατί να τιμωρείται η Γάζα; Είναι επειδή υπερίσχυσε εναντίον του κατακτητή; Γιατί να τιμωρείται η Γάζα; Είναι επειδή σήκωσε τα όπλα της κατά του Ισραήλ;», είπε ο Χανίγια. «Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο και αντιμετωπίζουμε σκληρές προκλήσεις, αλλά δεν φοβόμαστε και δεν έχουμε ηττηθεί. Έχουμε εξοικειωθεί με τις αντιξοότητες και το στάδιο αυτό δεν είναι το πιο δύσκολο».

«Κάτω και πάνω από το έδαφος, εσείς, οι κατακτητές θα εκδιωχθείτε. Δεν έχετε καμία θέση στη γη της Παλαιστίνης», είπε.
Ο Χανίγια χαρακτήρισε την Αίγυπτο ως «αδελφό, φίλο και γείτονα», ωστόσο ένας άλλος αξιωματούχος της Χαμάς, ο οποίος εδρεύει στη Δυτική Όχθη είπε σκληρότερα λόγια. «Λέμε στους υπεύθυνους του πραξικοπήματος στην Αίγυπτο, αυτούς που υποστηρίζουν τους Κατακτητές (Ισραήλ), ότι ο αποκλεισμός δεν θα πιάσει», είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας.

Η Χαμάς έχει επανειλημμένα συγκρουστεί με το Ισραήλ, το οποίο αποσύρθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005. Οι ισλαμιστές υπερίσχυσαν στις παλαιστινιακές εκλογές που διεξήχθησαν το επόμενο έτος και ανέλαβε την εξουσία το 2007.

By