Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δεν έχουν τέλος οι βίαιες επιθέσεις στο Ιράκ

Δεκάδες χιλιάδες μέλη της μειονότητας των Γεζίντι έχουν καταφύγει στο Όρος Σιντζάρ για να γλιτώσουν από την προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους

irak tzixantistes epithesi

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε σε σημείο ελέγχου στη Βαγδάτη κοντά στο σπίτι του νέου πρωθυπουργού του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι, ανέφεραν δυο πηγές της τοπικής αστυνομίας καθώς και ιρακινά μέσα ενημέρωσης.

«Ο βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε σε ένα σημείο ελέγχου που οδηγεί στο σπίτι του πρωθυπουργού», είπε μια από τις αστυνομικές πηγές.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με πιθανές ανθρώπινες απώλειες από την επίθεση του βομβιστή αυτοκτονίας ενώ και οι υπεύθυνοι στο γραφείο του πρωθυπουργού Αμπάντι δεν θέλησαν να σχολιάσουν την επίθεση.

Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι, διορίστηκε σε αυτή τα θέση από τον ιρακινό πρόεδρο γιατί θεωρείται ως ένας μετριοπαθής σιίτης πολιτικός σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Νούρι αλ-Μαλίκι, που θεωρείται αυταρχικός και με βαθύ θρησκευτικό σιιτικό υπόβαθρο, που για πολλούς οδηγούσε το Ιράκ σε κλίμα πόλωσης και ενώ η χώρα αντιμετωπίζει την απειλή των σουνιτών εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο αλ Μαλίκι που καταδίκασε τον διορισμό του Αμπάντι και αρχικά είπε ότι «θα διορθώσει το πρόβλημα», φάνηκε να υπαναχωρεί, προτρέποντας τις δυνάμεις ασφαλείας να μείνουν έξω από την πολιτική.

Επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων αμάχων εξετάζουν οι ΗΠΑ

Την οργάνωση επιχείρησης για «επείγουσα» απομάκρυνση των πληθυσμών που έχουν παγιδευτεί στα βουνά του βόρειου Ιράκ από την επέλαση των τζιχαντιστών του ισλαμικού κράτους εξετάζουν οι ΗΠΑ.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, λίγες ώρες αφότου στελέχη του ΟΗΕ, υπεύθυνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα απηύθυναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει επειγόντως δράση για να εμποδίσει «πιθανή γενοκτονία» κατά της μειονότητας των Γεζίντι στο Ιράκ από τους τζιχαντιστές.

Δεκάδες χιλιάδες μέλη της μειονότητας των Γεζίντι, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έχουν καταφύγει στο Όρος Σιντζάρ για να γλιτώσουν από την προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

irak amaxoi

Περί τους 35.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει κατά τις τελευταίες 72 από την περιοχή του Σιντζάρ και έχουν καταφύγει μέσω της Συρίας στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Οι πρόσφυγες είναι εξαντλημένοι και αφυδατωμένοι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα αεροπορικές επιδρομές κατά των θέσεων των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους, συντονίζουν τις ενέργειες των δυτικών χωρών στην επιχείρηση αρωγής των αμάχων, ενώ τώρα η Ουάσινγκτον εξετάζει διάφορους τρόπους για την απομάκρυνσή τους από το Ορος Σιντζάρ, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, από τη Χονιάρα, πρωτεύουσα των Νησιών του Σολομώντα.

By