Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δεν «βλέπει» ανάκαμψη το 2013 ο Προβόπουλος

Υψηλή ανεργία και ύφεση 4,5% προβλέπει η έκθεση της Τράπεζας Ελλάδος για το 2013, ενώ η ανάκαμψη θα έρθει από το 2014. Συστήνει εξωστρέφεια και με πλήρη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

giorgos probopoulos trapeza ellados
© FOSPHOTOS Menelaos Myrillas

Παρά τη σημαντική πρόοδο στο κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Αυτό θα είναι το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας για την Ελληνική οικονομία, που θα παρουσιάσει ο Γιώργος Προβόπουλος στη γενική συνέλευση των μετόχων στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η ύφεση φέτος θα υπολογίζεται στο 4,5% – θα συμφωνεί δηλαδή με τις εκτιμήσεις του Υπουργείο Οικονομικών – με τη διαφορά όμως ότι ο κ. Προβόπουλος θεωρεί ότι η ανάκαμψη θα έρθει κάποια στιγμή μέσα στο 2014, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι η ανάκαμψη μπορεί να έρθει και προς το τέλος του 2013. Σε κάθε περίπτωση, η ΤτΕ θα διαπιστώνει ότι υπάρχει βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας μετά την διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων μέσω του νέου προγράμματος στήριξης και τη δέσμευση των εταίρων μας για συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η ανεργία προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται και φέτος, όπως και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που στο τέλος του 2012 είχαν φτάσει στο 23,5% του συνόλου. Όσο για το πληθωρισμό φέτος, η ΤτΕ εκτιμά ότι θα είναι αρνητικός, δεν συμμερίζεται όμως τις προβλέψεις της Κομισιόν που τον τοποθετεί στο -0,8%.

Στα θετικά εντάσσονται η πρόβλεψη για τη συνέχιση της αυξητικής πορείας των εξαγωγών, αλλά και την  ενίσχυση του ρεύματος επιστροφής των καταθέσεων από το εξωτερικό στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον, στην έκθεση θα αναφέρεται ότι το 2013 η ελληνική οικονομία θα έχει ανακτήσει πλήρως την ανταγωνιστικότητα που έχασε την περίοδο 2001-2009.

Όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια και προς το παρόν εις μάτην, η Τράπεζα συστήνει την υιοθέτηση ενός εξωστρεφούς μοντέλου ανάπτυξης με πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ ξεχωριστό μέρος της έκθεσης αφορά τις προτάσεις της για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο θα πρέπει να στοχεύει στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής, με ταυτόχρονη απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης. Ο Διοικητής της ΤτΕ προτείνει τη μείωση της επιβάρυνσης στους συνήθεις υπόπτους μισθωτούς και συνταξιούχους.

 

By