Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δεν εξαιρούνται οι δύο ανακρίτριες για τους χρυσαυγίτες

«Όχι» στον εκπρόσωπο και βουλευτή του κόμματος, Κασιδιάρη

kasidiaris2

Αρνητική ήταν η απάντηση του Συμβουλίου Εφετών στο αίτημα του χρυσαυγίτη Κασιδιάρη για να εξαιρεθούν οι ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου από την έρευνα της υπόθεσης.

Με την αίτησή του ο αιτών, «κατηγορούμενος για την αξιόποινη πράξη της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνσης αυτής» όπως αναφέρει η εισαγγελική πρόταση για την εισαγωγή της υπόθεσης στο Συμβούλιο, ζητούσε την εξαίρεση της κυρίας Κλάπα επειδή «παρασιώπησε τις ιδιαίτερες και στενές σχέσεις και το σημαίνοντα πολιτικό ρόλο του συζύγου της με τους πολιτικούς μας διώκτες» και η ίδια είναι «ταυτισμένη με το ιδεολογικό υπόβαθρο του κόμματος του συζύγου της » (ΔΗΜΑΡ).

Επίσης στην αίτηση αναφερόταν ότι οι δύο ανακρίτριες «ουδόλως ενήργησαν […] να διασφαλίσουν τη μυστικότητα της ανακρίσεως» και ότι κατά το ανακριτικό έργο διακατέχονταν από μεροληψία «ως προκύπτει από την πανομοιότυπη φρασεολογία».

Οι κυρίες Κλάπα και Δημητροπούλου στα έγγραφα σημειώματά τους αποκρούουν τους ισχυρισμούς περί μεροληψίας.

Στην απόφασή του (αριθμό 250/2014) το Συμβούλιο απορρίπτει την αίτηση καθώς δεν προκύπτει «από τη συνολική εκτίμηση των ισχυρισμών τόσο του αιτούντα όσο και των ανακριτριών» οποιαδήποτε προτίμηση υπέρ ή κατά συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος ή ενέργεια που να συνδέεται με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση.

Παράλληλα, το Συμβούλιο εκτιμά ότι δεν προκύπτει πως «με υπαιτιότητα των ανακριτριών δημοσιοποιήθηκε ανεπιτρέπτως μέρος του ανακριτικού υλικού και τονίζει ότι «η υποβολή μηνύσεως σε βάρος του δικαστή δεν συνιστά λόγο εξαιρέσεώς του».

By