Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δεν ικανοποιούνται οι ένστολοι από τις νομοτεχνικές βελτιώσεις

Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις

fosphotos.com Panagiotis Tzamaros
fosphotos.com Panagiotis Tzamaros

Με τη νομοτεχνική βελτίωση που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στη διάταξη για τους ένστολους, έδωσε 6 μήνες προθεσμία, έως 30 Ιουνίου 2015, από 31.12.2014 που προβλεπόταν αρχικά, ώστε οι κλάδοι επικουρικής ασφάλισης των ενστόλων να μπορούν να μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης. Σε ότι αφορά τον υπολογισμό του εφάπαξ, ο κ. Βρούτσης παρέσχε προφορική διαβεβαίωση ότι πριν από την έκδοση της δικής του υπουργικής απόφασης θα έχει προηγηθεί πρόταση του αρμόδιου υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Ωστόσο ούτε και το κείμενο της νέας νομοτεχνικής βελτίωσης που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο πριν από την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας, φαίνεται να ικανοποιεί τους εκπροσώπους του συνδικαλιστικού φορέα των ενστόλων που βρίσκονται στη Βουλή. Ο ένστολοι ενίστανται διότι με τη νομοτεχνική βελτίωση προσετέθη διάταξη που προβλέπει ότι για τα ταμεία και τους τομείς επικουρικής ασφάλισης τους που θα μετατραπούν σε ΝΠΙΔ, το ποσοστό της εργοδοτικής εισφοράς παραμένει σταθερό ή μειώνεται, χωρίς άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση ή παροχή εγγυήσεων από τη γενική κυβέρνηση ή άλλες μη ανταποδοτικές πηγές, πέραν των δικών τους πόρων. Οι ένστολοι εκτιμούν ότι με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη το επικουρικό τους ταμείο θα οδηγηθεί στο ΕΤΕΑ καθώς δεν θα χρηματοδοτηθεί.

Συνεπεία της συνέχισης των αντιρρήσεων αυτών και ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας για τις συγκεκριμένες διατάξεις, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έγινε αντικατάσταση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη που προέρχεται από τους ένστολους.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων δήλωσαν την αντίθεση τους και ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρήστος Φωτόπουλος ανέφερε ότι «αύριο κιόλας οι ομοσπονδίες θα γνωστοποιήσουν σε όλη την Ελλάδα τα ονοματεπώνυμα των βουλευτών που με την ψήφο τους, πέρασε το άρθρο 221 του πολυνομοσχεδίου, γιατί με αυτό μπήκε ταφόπλακα στο ασφαλιστικό μας σύστημα». Ανέφεραν επίσης ότι από αύριο θα εξετάσουν τη «μορφή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων».

By