Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δεν πάνε διακοπές οι τραπεζίτες

Προετοιμασία ΤΧΣ για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Βασικός στόχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι η ιδιωτικοποίηση της Eurobank, η οποία θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι το Μάρτιο, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών δεν έχουν ξεκινήσει τις άδειες, αφού πρέπει να προετοιμάσουν τα στοιχεία για την Black Rock. Το Μνημόνιο ορίζει, επίσης, ότι μέχρι το τέλος του Σεπτέμβριου η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να έχει αναλάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν τον εξορθολογισμό του συστήματος των «συνεταιριστικών τραπεζών», που λειτουργούν στη χώρα συμπεριλαμβανομένης της Πανελλήνιας Τράπεζας.

Οι τράπεζες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταρτίζουν τριμηνιαία σχέδια χρηματοδότησης, επιδιώκοντας ταυτοχρόνως να περιορίσουν την εξάρτηση τους από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ELA από την Τραπεζα της Ελλάδος. Επίσης μέσω του Μνημονίου αίρεται οριστικά το βάρος της καταβολής μερίσματος στο Δημόσιο από τις τράπεζες έναντι των προνομιούχων μετοχών που κατέχει αυτό. Η δεύτερη φάση των ασκήσεων αντοχής των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ακραίες συνθήκες (stress tests), η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από την Black Rock, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τη ετήσια έκθεση του ταμείου που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, το ΤΧΣ, κατόπιν της υπογραφής συμφωνίας για την εξαγορά του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton ο διευρυμένος όµιλος της Eurobank ενισχύει τη στρατηγική της θέση στο ελληνικό τραπεζικό σύστηµα και την ελκυστικότητα της ως επενδυτική πρόταση, διευκολύνοντας τη µελλοντική της ιδιωτικοποίηση προς όφελος του δηµοσίου και της ελληνικής οικονοµίας.

Τους επόμενους μήνες το ΤΧΣ θα προετοιμάσει το έδαφος για την επιστροφή της Eurobank σε ιδιωτικό καθεστώς, μεριμνώντας για την αποτελεσματική λειτουργία της τράπεζας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και εξασφαλίζοντας ότι η διοίκηση της Eurobank θα προετοιμάσει την τράπεζα για μια αποτελεσματική ιδιωτικοποίηση είτε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ή μέσω τοποθέτησης στην αγορά.

Η Eurobank πάντως ανακοίνωσε την αναμόρφωση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας. Η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού της Τράπεζας και η Εκτελεστική Επιτροπή της Τράπεζας μετονομάζονται και αναμορφώνονται με στόχο τη βέλτιστη συμβολή στη στρατηγική και τα αποτελέσματα της Τράπεζας. Η διάθεση ενός σημαντικού μεριδίου της Eurobank σε διεθνή επενδυτή τοποθετείται με απώτατο χρονικό όριο το τέλος Μαρτίου του 2014. Ωστόσο μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα πρέπει να προσληφθούν οι σύμβουλοι που θα κληθούν να αναλάβουν την πώληση. Επιπροσθέτως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση της Τράπεζας, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να μπορούν να σχηματίσουν μία σαφή εικόνα. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία πώλησης το πακέτου (δεν προσδιορίζεται το ακριβές μέγεθος του) τον προσεχή Μάρτιο θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που θα ενθαρρύνει τους επενδυτές να αποκτήσουν προοδευτικά την πλειοψηφία των μετοχών της Eurobank.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By