Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δεν πέρασε η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις συγχωνεύσεις στο Δημόσιο

Καταψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

vouli3

Δεν πέρασε από τη Βουλή η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου.

Την ένσταση αντισυνταγματικότητας υποστήριξαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, ενώ την καταψήφισαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Τι υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ

mitropoulos

Αναπτύσσοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Μητρόπουλος αναφέρθηκε στην έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής λέγοντας πως «έπαιξε ενισχυτικό ρόλο» το ότι «έκρινε εκτός συνταγματικής και έννομης ελληνικής τάξης όχι μόνο άρθρα, αλλά ολόκληρα κεφάλαια». Ο Αλ. Μητρόπουλος επεσήμανε ότι παραβιάζονται τα άρθρα 1, 1 παρ.3, 4, 5, 21 και 103 του Συντάγματος, οι νόμοι για τις ομαδικές απολύσεις και την καταγγελία συμβάσεων. Επίσης υπάρχουν ουσιαστικές παραβιάσεις σε διεθνείς κανόνες εργασίας που έχει ενσωματώσει η Ελλάδα, όπως της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά και αρχές της χρηστής δημόσιας διοίκησης όπως εκείνες της αμεροληψίας, της αξιοκρατίας και της προστασίας του διοικουμένου.

Η απάντηση της Ν.Δ.

Η απάντηση της Ν.Δ. ήρθε από τον Κώστα Καραγκούνη, ο οποίος χαρακτήρισε ως «προφάσεις εν αμαρτίαις» τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ. «Στόχος σας είναι να διατηρηθεί αλώβητος ο παρασιτικός κρατικός που διέλυσε τη χώρα», είπε. «Για σας το θέμα δεν είναι αν κυκλοφορούν ανάμεσά μας επίορκοι υπάλληλοι, αν λειτουργούν οργανισμοί φαντάσματα, δεν σας πειράζει η κουλτούρα της ανομίας. Το μόνο που σας απασχολεί είναι η συλλογή ψήφων», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «μόνο στο πλαίσιο της συντήρησης και της στασιμότητα μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας».

«Ευτελισμός της δημοκρατίας»

Στη συζήτηση παρενέβη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Μόλις είπε ότι «ο ευτελισμός της δημοκρατίας έχει τα όριά του», υπήρξε αντίδραση από την πλευρά των Βουλευτών της ΝΔ. Και ο Προεδρεύων Χρήστος Μαρκογιαννάκης του έκανε παρατήρηση λέγοντας «να απευθύνεστε στο προεδρείο. ‘Όταν απευθύνεται σε ομάδα Βουλευτών μοιραίως δημιουργούνται αντεγκλήσεις». «Δεν είστε πρόεδρος της ΝΔ ούτε πρόεδρος από τα Χανιά, είστε πρόεδρος της ελληνικής Βουλής», του απάντησε ο Π. Λαφαζάνης και συνέχισε: «όλα έχουν γίνει κουρελόχαρτο. Το μόνο που λειτουργεί είναι η τρόικα και μία παραδομένη κυβέρνηση, που την παρακολουθεί».

«Αξιοθρήνητη η τοποθέτηση της Ν.Δ.»

lafazanis-anel

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην παρέμβαση του Κ. Καραγκούνη λέγοντας: «είναι αξιοθρήνητη η τοποθέτηση της ΝΔ. Δεν ξέρετε να διαβάζετε; Εδώ υπάρχει μία Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Οφείλετε να την διαβάσετε. Είναι θεσμός της Βουλής η Επιστημονικό Επιτροπή της Βουλής, δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Υπηρετεί ένα ρόλο που δεν μπορεί να τον γράφουμε συνεχώς στα παλιά μας τα παπούτσια». «Ξεθεμελιώνει ως αντισυνταγματικά σχεδόν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου και κυρίως τον βασικό πυρήνα τους», είπε ο Π. Λαφαζάνης και, αφού διάβασε τα ονόματα των έγκριτων νομικών που υπογράφουν την Έκθεση, πρόσθεσε: «εδώ δεν καταργείται μόνο η Δημοκρατία. Καταργούμε τη νομική επιστήμη».

«Αξίζει τον κόπο όλοι να διαβάσουμε την Έκθεση για να διαπιστώσουμε το μέγεθος της υπερβολής που διακρίνει τον πολιτικό σας λόγο», απάντησε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμώντας ότι «η Έκθεση κατά τη γνώμη μας εγείρει ορισμένα ζητήματα με τρόπο ζυγισμένο και ισορροπημένο».

Τι είπε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης

Για την αξιολόγηση ο υπουργός αναρωτήθηκε: «παραβιάζεται η αρχής της ίσης μεταχείρισης και αξιοκρατίας με την ποσόστωση; Η αρχή της ίσης μεταχείρισης παραβιάζεται βάναυσα από την σημερινή κατάσταση που επιβραβεύει όλους τους υπαλλήλους με άριστα και όχι από την συγκριτική αξιολόγηση». «Έχετε αλλεργία ως Αριστερά στην έννοια της αξιολόγησης. Σας αρέσει μία δημόσια διοίκηση όπου όλοι ισοπεδώνονται προς τα πάνω», πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι η συνταγματικότητα θα κριθεί από τα δικαστήρια.

Η τοποθέτηση Βορίδη

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

«Προτού εξαπολύσετε μύδρους, καλό είναι να διαβάζετε με προσοχή τι λέγεται μέσα στην Έκθεση γιατί έχει πολλαπλές ερμηνείες και προσεγγίσεις», είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης και συμπλήρωσε πως «από όσες ενστάσεις έχουμε ακούσει στην Ολομέλεια της Βουλής τα τελευταία 2 χρόνια, έφθασαν σχεδόν όλες στο Συμβούλιο της Επικρατείας και απορρίφθηκαν μετά πολλών επαίνων».

Π. Κουκουλόπουλος: Δεν προκύπτει θέμα αντισυνταγματικότητας

Από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος εκτίμησε ότι «δεν προκύπτει θέμα αντισυνταγματικότητας». Υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο είναι μία κατεξοχήν μνημονιακή υποχρέωση. Είναι δηλαδή μία συμβατική υποχρέωση της χώρας. Είναι υπέρτερο ζήτημα η πορεία της χώρας ή όχι; Ναι, λέει η απλή ανάγνωση του Συντάγματος». «Η μνημονιακή υποχρέωση που έχουμε αναλάβει για 15.000 υπαλλήλους ενέχει στοιχεία αυθαιρεσίας; Ναι, είναι η απάντηση. Το νομοσχέδιο πως προσπαθεί να το κάνει; Αυθαίρετα; Όχι, είναι η απάντηση. Με κλειδί την έννοια της αξιολόγησης προσπαθεί να δώσει στοιχεία κοινής λογικής σε αυτό που κάνει», υποστήριξε ο Π. Κουκουλόπουλος.

ΑΝΕΛ: «Πρωτόγνωρες απόψεις»

marias

«Αυτές είναι πρωτόγνωρες απόψεις», απάντησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς αναφέροντας ότι το συνολικό δημοσιονομικό όφελος από όλο το νομοσχέδιο θα είναι μόλις 5 εκατ. και από τις απολύσεις θα είναι μόλις 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ η απώλεια από την άλλη πλευρά είναι 42 εκατ. ευρώ.

Τι υποστήριξε η ΔΗΜΑΡ

«Οι μνημονιακές υποχρεώσεις δεν είναι νομική βάση για να αποφανθεί το δικαστήριο περί της συνταγματικότητας, αλλιώς δεν θα είχαμε τις αποφάσεις για τα εφάπαξ και για την εφεδρεία που κηρύχθηκε αντισυνταγματική», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης. Επεσήμανε ακόμη ότι «το περιεχόμενο της Έκθεσης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρά να τεθεί θέμα συνταγματικότητας. Θα ήταν ανεπίτρεπτη παράλειψη να μην τεθεί. Η Βουλή έχει αναφαίρετο δικαίωμα να κρίνει».

Το ΚΚΕ

pafilis 2

«Τα πολιτικά ζητήματα δεν λύνονται με νομικίστικο τρόπο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε από τη δυνατότητα να διεκδικούμε και στα αστικά δικαστήρια», σχολίασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υποστηρίζοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

By