Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Καταιγισμός διαψεύσεων για τα σενάρια περί μισθών 300 ευρώ

Πυρ …διαψεύσεων για τα δημοσιεύματα περί αιτήματος μείωσης μισθών από πολυεθνικές εταιρίες σε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης

 

Καταιγισμός διαψεύσεων για τα δημοσιεύματα που ήθελαν να έχει τεθεί θέμα νέας μείωσης του κατώτατου μισθού στα 300 ευρώ κατά την διάρκεια συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη με εκπροσώπους πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

«Δεν ειπώθηκε από κανέναν ότι πρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός. Ήμουν αυτόπτης μάρτυς» τόνισε, επίσης, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Alpha.

Για «αποκυήματα φαντασίας» κάνει λόγο το υπουργείο Ανάπτυξης ενώ διαψεύδει πως τέθηκε τέτοια πρόταση και το υπουργείο Εργασίας. Την ίδια στιγμή ανακοινώσεις διάψευσης εξέδωσαν και οι εταιρίες Nestle Ελλάς, Hencel Ελλάς, BIC ΒΙΟΛΕΞ και Barilla Hellas, που φέρονται ότι συμμετείχαν στην σύσκεψη του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα,εκτός από τις παραπάνω εταιρίες στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, της Unilever Hellas, της Philip Morris, της Friesland Campina – NOYNOY της Kraft Hellas, της SCA Hygiene Products και της Ytong – Thrakon.

euro-moneyΌπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Nestle Ελλάς «Ούτε ο κ. Raymond Franke, ούτε οποιοσδήποτε άλλος εκπρόσωπος της εταιρείας μας έθεσαν ποτέ το ζήτημα της μείωση της περιόδου προμήνυσης μεταξύ των προτάσεών τους για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Nestlé Ελλάς» και συνεχίζει «σήμερα η Nestlé λειτουργεί 4 εργοστάσια στην Ελλάδα και απασχολεί πάνω από 1.000 μόνιμους εργαζόμενους και, παρά το δυσμενές επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον, δεν έχει προχωρήσει σε καμία μείωση προσωπικού ή περικοπή μισθών». Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Το 2012 η Nestlé Ελλάς υλοποίησε το πλάνο της για επενδύσεις στη χώρα ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το πρόγραμμα της εταιρείας για το 2013 βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, προβλέποντας επενδύσεις ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των εργοστασίων της και την παραγωγή νέων προϊόντων.Με τα παραπάνω να αποδεικνύουν στην πράξη τη δέσμευση της Nestlé στην ελληνική αγορά και την υποχρέωση που νιώθει ότι έχει να συνεχίσει να προσαρμόζεται και να προσφέρει μέσω της καθημερινής δουλειάς της αλλά και πρωτοβουλιών κοινωνικού χαρακτήρα, η διοίκηση της Nestlé Ελλάς εκφράζει την έκπληξή της για τα ως άνω παραπλανητικά δημοσιεύματα. Η διοίκηση της εταιρείας διαβεβαιώνει τους έλληνες καταναλωτές ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει την ελληνική οικογένεια και οικονομία με κάθε δυνατό τρόπο».

 

Αντίστοιχη ανακοίνωση και απο την BIC ΒΙΟΛΕΞ που επισημαίνει τα εξής: «Αναφορικά με δημοσιεύματα σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ που αφορούν σε συζητήσεις που διεξήχθησαν προσφάτως και εμπλέκουν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΒΙC ΒΙΟΛΕΞ, κ. Δημήτρη Πισιμίση, σε τοποθετήσεις σχετικά με τη μείωση μισθών στην Ελλάδα, η εταιρία δηλώνει ότι ποτέ έως σήμερα δεν έχει εκφράσει τέτοιες απόψεις και τα αναγραφόμενα όχι μόνο δεν είναι αληθή, αλλά τη βρίσκουν απολύτως αντίθετη.Η BIC ΒΙΟΛΕΞ διαφωνεί επίσημα με τη μείωση των μισθών, διότι το θεωρεί ως μέτρο αναποτελεσματικό.Ο κ. Δημήτρης Πισιμίσης, στο πρόσφατο παρελθόν σε συνέντευξη του στον Τύπο, είχε διατυπώσει την άποψη ότι ο τελευταίος υπεύθυνος για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα των προϊόντων στην χώρα μας είναι οι μισθοί και εν τέλει το μισθολογικό κόστος. Η  BIC ΒΙΟΛΕΞ  τουναντίον,  έχει  στηρίξει έμπρακτα  τους εργαζόμενους της, αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της, μη έχοντας κάνει την παραμικρή μείωση μισθών, αλλά  συνεχίζοντας αντίθετα να χορηγεί αυξήσεις, τηρώντας τις προϋπάρχουσες κλαδικές συμβάσεις εργασίας, αν και έχουν καταργηθεί. Η  BIC ΒΙΟΛΕΞ έχει επενδύσει τα τελευταία 10 χρόνια πάνω από €250 εκατ. στη χώρα μας και συνεχίζει να επενδύει  € 25 εκατ. πέρσι και άλλα €25 εκατ.  φέτος,  δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, σεβόμενη τους εργαζόμενους της και το ελληνικό εργατικό δυναμικό γενικότερα. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρία μας αποδεικνύει στην πράξη πως το κύριο ανταγωνιστικό μας  πλεονέκτημα δεν είναι οι χαμηλοί μισθοί, αλλά το ανθρώπινο δυναμικό μας».

Στο ίδιο μήκος κύμματος και η Barilla Ελλάς. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε διαψεύδει ότι ο διευθύνοντας σύμβουλος της επιχείρησης Γ.Σπηλιόπουλος έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της μείωσης μισθών και τονίζει ότι «οι απόψεις αυτές όχι μόνο δεν την αντιπροσωπεύουν αλλά τη βρίσκουν απολύτως αντίθετη». Μάλιστα η εταιρία τοποθετείται συνολικότερα αναφέροντας πως «η Barilla Hellas διαφωνεί επισήμως με κάθε πρόταση ή ενέργεια που αφορά στη μείωση μισθών τόσο διότι ως μέτρο το θεωρούμε αναποτελεσματικό για την ενίσχυση της ανάπτυξης, όσο και διότι αποτελεί κίνηση που λειτουργεί ανασταλτικά για τη διασφάλιση της ευημερίας και της ποιότητας ζωής στην Ελλάδα». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται παράλληλα ότι η εταιρία και ο διευθύνοντας σύμβουλός της «έχουν επανειλημμένως εκφραστεί με σαφήνεια πάνω στο θέμα τονίζοντας πως ανασταλτικοί παράγοντες για την ανάπτυξη είναι η υψηλή φορολογία και το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, και όχι το μισθολογικό κόστος. Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι η Barilla Ελλάς δεν έχει προβεί σε μειώσεις μισθών, λειτουργεί με τις προϋπάρχουσες κλαδικές συμβάσεις και προγραμματίζει επενδύσεις €5 εκατ. που στόχο έχουν την ενίσχυση της δραστηριότητάς της και τη διασφάλιση των σχέσεων εργασίας και συνεργασίας που έχει με περισσότερους από 200 εργαζόμενους και χιλιάδες έλληνες παραγωγούς σιταριού»

Διάψευση και από την Henkel Ελλάς, που σημειώνει πως «τέτοια μέτρα δεβ μας αντιπροσωπεύουν» αφού «δε θα συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αντίθετα, στόχος και δέσμευση της εταιρείας είναι μέσα από πρωτοβουλίες που αναπτύσσει να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα, στηρίζοντας την παραγωγική δραστηριότητα, τις επενδύσεις και την απασχόληση». Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας πως «η Henkel Hellas ανακοίνωσε τη σταδιακή επαναφορά σημαντικού μέρους της παραγωγής απορρυπαντικών και καθαριστικών προϊόντων της στην Ελλάδα, κίνηση που διασφάλισε 50 – 70 θέσεις εργασίας και επενδύσεις προσαρμογής της παραγωγικής μονάδας του συνεργάτη της, Rolco Βιανύλ».[space size=»30″]

By