Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Δεν τα βρήκαν ούτε στο Μαξίμου Μητσοτάκης και Λοβέρδος

Κυρ. Μητσοτάκης: «Θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέχρι το απόγευμα» – Α. Λοβέρδος: «Το θέμα θα πρέπει να έχει λυθεί ως τις 3 το μεσημέρι»

 

loverdos

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα αποφασίσουν πόσοι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας θα αποχωρήσουν τελικά στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας και πως θα λήξει η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και τον νέο υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο. Αποχωρώντας από την έκτακτη σύσκεψη που έγινε το πρωί στο Μαξίμου με σκοπό να λυθεί το θέμα, οι δύο υπουργοί έφυγαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Σε πηγαδάκι με τους δημοσιογράφους ο μεν υπουργός Παιδείας είπε πως «το θέμα θα πρέπει να έχει λυθεί ως τις τρεις το μεσημέρι» ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις ως το απόγευμα.

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να εμμένει στη θέση ότι πρέπει να τηρηθεί η έως τώρα συμφωνία με την τρόικα και να επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις για περίπου 500 (από σύνολο 1.136), ώστε οι υπόλοιποι να αποχωρήσουν και με αυτόν τον τρόπο να επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος για 15.000 απολύσεις στη διετία 2013-2014. Ο κ. Λοβέρδος τάσσεται υπέρ της πλήρωσης των οργανογραμμάτων των πανεπιστημίων, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ζητά να προκηρυχθούν περισσότερες από 800 θέσεις, όπως ζητούσε και ο προκάτοχός του Κ. Αρβανιτόπουλος.

Απ’ όλες τις πλευρές τονίζεται ότι το θέμα θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, ει δυνατόν και σήμερα. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη μνημονιακή υποχρέωση δεν μπορεί να ξεπεραστεί και ότι – όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με το αιφνιδιαστικό λουκέτο στην ΕΡΤ – αν ο αριθμός αυτός δεν εξασφαλιστεί από το υπ. Παιδείας, θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλο τομέα.

venizelos-maximou

Επί μισή ώρα έμεινε στο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος  Βενιζέλος μετά την αποχώρηση των δύο υπουργών από την έκτακτη σύσκεψη. Σε δηλώσεις του ο Βενιζέλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με την ενδοκυβερνητική κρίση. «Θα τα βρούμε στο θέμα των απολύσεων στην Παιδεία» δήλωσε χαρακτηριστικά  εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.