Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δεν τα βρήκαν στη Βουλή για τους μισθούς των προφυλακισμένων βουλευτών της ΧA

 ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκαν θετικά, υπέρ δηλαδή της περικοπής, ΑΝΕΛ και Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές αρνητικά, όπως επίσης, και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης

Meimarakis1

«Παγώνει» οποιαδήποτε σκέψη για την περικοπή της αποζημίωσης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που βρίσκονται προφυλακισμένοι στον Κορυδαλλό, καθώς τα κόμματα διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

Παρά το γεγονός ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη κατά πλειοψηφία (31 υπέρ έναντι 21 κατά) ότι δεν υπάρχει ανωτέρα βία και πρέπει να γίνει περικοπή της αποζημίωσης, το θέμα –όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης  σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους- κρατείται και παραμένει μέχρι να προχωρήσει και η Δικαιοσύνη και να βγει βούλευμα. Ούτως ή άλλως, διευκρίνισε, θα πρόκειται περί αναστολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκαν θετικά, υπέρ δηλαδή της περικοπής, ΑΝΕΛ και Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές αρνητικά, όπως επίσης, και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επικαλείται το τεκμήριο της αθωότητας εκτιμώντας ότι άλλο ζήτημα είναι όταν ένα κόμμα κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση και άλλο όταν πρόκειται για προσωπικές υποθέσεις.

Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει πάντως, ότι εάν «βουλευτής απουσιάσει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις το μήνα, κρατείται υποχρεωτικά, για κάθε απουσία, το ένα τριακοστό της μηνιαίας αποζημίωσής του» και έμπειροι κοινοβουλευτικοί σημείωναν πως το θέμα μπορεί να λυθεί με τροποποίηση της σχετικής διάταξης.

Την ίδια ώρα ναυάγιο υπήρξε και στις συζητήσεις των κομμάτων για την αντικατάσταση προέδρων και μελών Ανεξαρτήτων Αρχών που έχει λήξει η θητεία τους (ΕΣΡ, ΑΣΕΠ και ΑΔΑΕ). Ο Ευ. Μεϊμαράκης  είπε ότι είναι δύσκολο να συμφωνήσουν σε κάποιο όνομα, καθώς βάσει του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία των 4/ 5. Με δεδομένο ωστόσο, ότι ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή διαφωνούν σε όποιο πρόσωπο κι αν προταθεί, μια συμφωνία φαντάζει απίθανη. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα αποφασίσει πως θα αντιμετωπίσει το ζήτημα, εάν δηλαδή θα φέρει διάταξη για την παράταση της θητείας των νυν προέδρων και μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By