Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις οι χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση δανειστών με το οικονομικό επιτελείο – Θέλουν 7 χιλιάδες απολύσεις, οι 2.000 τον Ιούνιο – Μανιτάκης: Απαιτούν αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί

Troika

Περίπου 7.500 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου ζητά – σύμφωνα με πληροφορίες- η τρόικα ενώ αναζητείται  «χρυσή τομή» για το πόσες θα είναι οι απολύσεις των λεγόμενων «επίορκων» που πρέπει να γίνουν άμεσα. Πρόκειται για ένα από τα καυτά θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ενώ ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κλιμακίου τους με τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομίας.

Από την πλευρά του Αντώνη Μανιτάκη γίνεται προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, αφού διαψεύδονται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η τρόϊκα έχει θέσει θέμα απόλυσης 20.000 υπαλλήλων. Σημειώνεται όμως πως οι τροϊκανές απαιτήσεις αφορούν τα όσα έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση και όσα προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Όσον αφορά τους «επίορκους» επισημαίνεται ότι είναι κυβερνητική απόφαση να απομακρυνθούν χωρίς καθυστερήσεις.

Από την συνάντηση αποχώρησε το απόγευμα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης φροντίζοντας κατά την έξοδο του, να ξεκαθαρίσει ότι δεν υφίσταται θέμα διαφωνίας του με την κυβέρνηση. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε εξερχόμενος  – και μάλιστα συνοδευόμενος από τον Γ.Στουρνάρα- «συζητούμε τα τελευταία σημεία. Υπάρχει κοινή στάση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας». Δήλωσε επίσης ότι η τρόϊκα ζήτησε διευκρινήσεις για το έργο του υπουργείου του όχι όμως και νέα στοιχεία. Σημείωσε μάλιστα ότι συζητήσεις γίνονται εδώ και 1,5 μήνα.

Συνολικά η κυβέρνηση δίνει  «μάχη» προκειμένου να κλείσει με κάθε λεπτομέρεια η διαπραγμάτευση με την Τρόικα μέχρι την Τετάρτη. Το αποτέλεσμα της σημερινής σύσκεψης θεωρείται καθοριστικό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Προηγήθηκε στις 2.00  40λεπτη συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με τον Αντ. Μανιτάκη στο γραφείο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, στη διάρκεια της οποίας έγινε επισκόπηση των θεμάτων που αφορούν στο σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις απαιτήσεις της τρόικας για άμεσες αποχωρήσεις των «επίορκων» δημοσίων υπαλλήλων.     Ο Αντώνης Μανιτάκης είχε παραλάβει από την τρόικα γραπτώς τις απόψεις της για άμεση αποχώρηση υπαλλήλων από το Δημόσιο.

«Δεν υπάρχουν κουρασμένα παλικάρια στην κυβέρνηση»

Τέλος στις φήμες και τις συζητήσεις για απομάκρυνση του Αντώνη Μανιτάκη από το κυβερνητικό σχήμα επιχειρεί να βάλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά τα όσα προηγήθηκαν και το βέτο της τρόικα να μην μετέχει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις διαπραγματεύσεις για το δημόσιο και την απαίτησή τους να συνενοούνται μόνο με τον ΓΙάννη Στουρνάρα.

Ο Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στον Alpha 9,89 ήταν κατηγορηματικός: «Έχουμε άμεσες προτεραιότητες και όχι τον ανασχηματισμό. Δεν υπάρχουν κουρασμένα παλικάρια στην κυβέρνηση, όλοι τα δίνουμε όλα. Ο κ. Μανιτάκης κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και έχει μία από τις πιο δύσκολες αποστολές. Φέρνει αποτελέσματα».

Διαπραγμάτευση για όλα

«Να πάρουμε όσα πρέπει, όταν πρέπει, χωρίς να χρειαστεί να είμαστε στην εντατική και χωρίς καμία υποχώρηση» είναι η φράση άμεσου συνεργάτη του πρωθυπουργού που περιγράφει ανάγλυφα τον τρόπο που θα κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής, μέχρι την πολυπόθητη εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους ελεγκτές της τρόικα έχει δείξει ότι μπορεί να μην έχει κλείσει τίποτα ακόμα, ωστόσο και οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για σημαντική πρόοδο σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ποντάρουν πολλά στην λογική του «ντόμινο», αφού θεωρούν ότι αν κλείσει ένα από τα λεγόμενα αγκάθια, τότε αυτό θα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα και θα έχουμε μια συνολική συμφωνία.

Ωστόσο, τα αρχικά χρονοδιαγράμματα έχουν ήδη ξεπεραστεί και ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας, με δεδομένο ότι από το οικονομικό επιτελείο σημειώνουν ότι «τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως τις 20 Μαϊου».

Με δεδομένο άλλωστε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας αναχωρεί την προσεχή Πέμπτη για το Δουβλίνο, για την συνεδρίαση του Eurogroup, φαντάζει εξαιρετικά αδύνατον να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μας για εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι την Παρασκευή.

Αυτό σημαίνει ότι «περνάει» το πλάνο της τρόικα για λύση πακέτο και εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ μαζί με τη δόση του 1ου τριμήνου ύψους 6 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Το deal Εθνικής – Eurobank, οι ανησυχίες και το βέτο της τρόικας

Μετά τις υψηλές προσδοκίες για το μεγάλο deal Εθνικής – Eurobank ήρθε η απογοήτευση και ο προβληματισμός.

Στην κυβέρνηση επιχειρούν τώρα -επικοινωνιακά- να καθησυχάσουν μετόχους και καταθέτες ότι το ναυάγιο δεν θα επηρεάσει και τον δείκτη αξιοπιστίας του τραπεζικού μας συστήματος. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κάλεσε, όσους μιλούν για «ναυάγιο» στη συγχώνευση Eurobank και Εθνικής, «να μην προτρέχουν», ξεκαθαρίζοντας ότι «η τρόικα δεν έθεσε κανένα βέτο στη συγχώνευση».

Εξήγησε, από το βήμα της Βουλής, χθες, ότι αυτό που συνέβη ήταν πως οι δύο τράπεζες απέστειλαν απάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν μπορούν να βρουν το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται. «Επομένως τώρα δεν μπορούν αυτές να κρίνουν αν θα πρέπει να συνεχιστεί η συγχώνευση, θα πρέπει να αποφασίσει ο νέος μέτοχος όταν θα γίνει η κεφαλαιοποίηση, που θα είναι το ΤΧΣ. Δεν σημαίνει ότι “ναυάγησε” η συγχώνευση. Μπορεί να γίνει ή να μην γίνει ανάλογα με τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει το ΤΧΣ με βάση το δημόσιο συμφέρον. Άρα, ουδείς έβαλε βέτο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας «εγώ θα ήθελα να είχαν βρει τα 10 δισ.».

ΠΑΣΟΚ: Κόκκινη γραμμή η παραμονή του ΔΣ της Εθνικής υπό δημόσιο έλεγχο

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο thepaper.gr άφηναν αιχμές για τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου και των διοικήσεων των δύο τραπεζών, αναφορικά με το «πάγωμα» της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank.

«Είχαμε επισημάνει εδω και καιρό την ανάγκη προσεκτικών χειρισμών στο θέμα της συγχώνευσης» επισημαίνουν, ενώ -όπως εκτιμούν- τώρα «προέχει να ακουστούν καθαρές κουβέντες και να μη γίνουν αλλα μεγάλα λάθη». Όπως λένε στην Ιπποκράτους «πιστεύουμε ότι το ΤΧΣ θα δει το θέμα με διορατικότητα» και υποστηρίζουν ότι είχαν επισημάνει τα προβλήματα αλλά και είχαν προτείνει κατάλληλους χειρισμούς αρμοδίως – και στην τρόικα.

Διαβεβαιώνουν ότι «το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι υπέρ της συγχώνευσης» και παράλληλα τονίζουν ότι «θα πρέπει να υπάρξει δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα ώστε να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης».

Επιπλέον, ως «κόκκινη γραμμή» θεωρούν στην Ιπποκράτους το «να παραμείνει το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας υπό τον έλεγχο του δημοσίου και να μη μεταφερθεί το κέντρο λήψης των αποφάσεων για την Εθνική εκτός Ελλάδος»…

By