Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΔΕΠΑ: Διαψεύδει τη συμφωνία με την Gazprom

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με το ρωσικό ενεργειακό κολοσσό

gazprom

 

Διαψεύδονται από τη ΔΕΠΑ, αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), οι πληροφορίες για συμφωνία με τη Gazprom ως προς την τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου που μεταδόθηκαν νωρίτερα από την πλευρά της ρωσικής εταιρείας. Όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, ούτε προβλέπεται να υπάρξει μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται, σε συνέχεια και της συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο της Ρωσίας, κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, στις Βρυξέλες την περασμένη Τρίτη.

Δεν υπάρχει συμφωνία

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τη ΔΕΠΑ, η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο στάδιο της ανταλλαγής επιστολών και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ούτε υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχει μεν κινητικότητα αλλά το θέμα δεν προβλέπεται να κλείσει σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Πούτιν ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «οι χαμηλές τιμές ενέργειας από τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα καθοριστικές για τη δική μας ανάκαμψη».

Στόχος της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της ΔΕΠΑ είναι η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στο επίπεδο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του ενεργειακού κόστους άμεσα, για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αλλά και έμμεσα καθώς το φυσικό αέριο είναι η δεύτερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής μετά το λιγνίτη.

Εκτός από την τιμή, η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο εταιρειών περιλαμβάνει και σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τους όρους της προμήθειας και τις ρήτρες take or pay που προβλέπουν ότι η ΔΕΠΑ πληρώνει για συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου ετησίως ανεξάρτητα από το αν τις παραλαμβάνει.

By