Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Κληρώνει» σήμερα για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

Μέχρι τις 4.30 το απόγευμα, τα επενδυτικά σχήματα που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον Αστέρα της Βουλιαγμένης μπορούν να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές

asteras-vouliagmenis

Σήμερα, μέχρι τις 4.30 το απόγευμα, τα επενδυτικά σχήματα που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον Αστέρα της Βουλιαγμένης μπορούν να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές, που θα συνοδεύονται και με κατάθεση εγγυητικής επιστολής.

Οι πληροφορίες μιλούν για τη δημιουργία δύο με τεσσάρων σχημάτων, με επικεφαλής ξένες εταιρείες και τις ελληνικές να έχουν μειοψηφική συμμετοχή. Ουδείς ωστόσο μπορεί να προεξοφλήσει αν όλα αυτά τα σχήματα θα καταθέσουν προσφορές ή αν μέχρι αύριο θα προκύψει κι άλλο.

Αναφορικά με τα τιμήματα, δεν αποκλείεται σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, να κυμανθούν ακόμη και πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ, πιο ψηλά δηλαδή από την κεφαλαιοποίηση της Αστηρ Παλάς στο χρηματιστήριο (264,54 εκατ. ευρώ με στοιχεία Παρασκευής).

Θυμίζουμε ότι ανάμεσα στους 13 από τους 15 αρχικά υποψήφιους που έχουν περάσει στη βʼ φάση του διαγωνισμού, συγκαταλέγονται ονόματα από τη Τουρκία, τη Ρωσία, τη Κίνα, τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, και φυσικά πολλοί Έλληνες.

Πρόκειται για τον τουρκικό όμιλο Dogus που έχει συνάψει στρατηγική συμμαχία με τη Lamda Development, την αραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners με γραφεία σε Λονδίνο, Ντουμπάι, Βυρηττό, το αμερικανικό hegde fund Βaupost, που έχει «χτίσει» συμμετοχή 5,19% στον ΟΠΑΠ, το επίσης αμερικανικό fund Colony Capital που διαχειρίζεται επενδύσεις σε ακίνητα άνω των 50 δισ. δολαρίων, την καναδική εταιρεία ΙCI, τη ρωσική Strategic Initiative, η οποία το Νοέμβριο του 2012 εξαγόρασε τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, και τον κινεζικό όμιλο Fosun, γνωστό από τη συνεργασία του με τον όμιλο Κουτσολιούτσου και τη Folli Follie.

Τα έξι ελληνικών συμφερόντων σχήματα είναι η Lamda Development, η Dolphin Capital που λειτουργεί το Porto Heli Collections στο Πόρτο Χέλι, η ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου που έχει το Costa Navarino στη Μεσσηνία, ο όμιλος Γ. Προκοπίου με μεγάλη παρουσία στον χώρο του real estate, η Chartworld του εφοπλιστή Λ. Κολλάκη, και τέλος από τον κλάδο των κατασκευών η J&P.

Στο νέο επενδυτή προσφέρεται η δυνατότητα να κατεδαφίσει δύο από τα τρία υφιστάμενα ξενοδοχεία, καθώς και κτίσει σημαντικό αριθμό πολυτελών κατοικιών, με αποτέλεσμα η περιοχή να μετατραπεί σε διεθνή τουριστικό πόλο έλξης. Γιʼ αυτό και η έκβαση του διαγωνισμού, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εικόνα του ελληνικό real estate εκτός συνόρων, και φυσικά στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Οι τρεις υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες είναι οι Αrion Resort and Spa, Τhe Westin Hotel Athens, και το πρώην Aphrodite Hotel.

Δύο από τις τρεις μπορούν να κατεδαφιστούν, καθώς το ΕΣΧΑΔΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο επιβάλλει μελλοντικά τη λειτουργία τουλάχιστον μιας τουριστικής μονάδας, επιφάνειας τουλάχιστον 17.000 τ.μ. και δυναμικότητας 265 κλινών.

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα θα μπορούσε να αποτελέσει παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By