Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Από Απρίλιο ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων με την τρόικα

Αναχωρεί η τρόικα από την Ελλάδα, επιστρέφει τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

 

Meeting at Maximos Mansion

Σημειώθηκε σημαντική  πρόοδος σε σημαντικά θέματα, τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη συνάντηση με της τρόικας με το κυβερνητικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι έμειναν κάποια θέματα  ανοιχτά, τα οποία θα λυθούν όταν η αποστολή θα επιστρέψει  ξανά στην Αθήνα, η οποία αναχωρεί αύριο.

Σε αυτή τη φάση, ανακοίνωσε ο υπουργός, ολοκληρώθηκε η η συζήτηση με την τρόικα και διευκρίνισε ότι σε όλα είμαστε πολύ κοντά. Ωστόσο, δεν ανέφερε τι από τα θέματα παραμένουν σε εκκρεμότητα, τονίζοντας μόνο ότι «πρέπει να είμαστε και οι δύο έτοιμοι –όταν επιστρέψει η τρόικα-και να έχουμε συγκεκριμένα νούμερα».

Τέλος, καθησύχασε, υπογραμμίζοντας ότι δεν «δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη δόση».

Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του thepaper.gr, ότι δεν θα υπήρχε κάποιο αποτέλεσμα σήμερα.

 

 

 

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

«Δεν περιμένουμε να πάρουμε και πολλά πράγματα» είναι η απαισιόδοξη εκτίμηση ανώτατου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών όταν του ζητήθηκε να εκτιμήσει τι θα προκύψει από την αποψινή συνάντηση Σαμαρά – τρόικας. Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση, συμμετέχει και ο Κώστας Χατζηδάκης, υπουργός Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thepaper.gr η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να κάνουν πίσω οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας στο θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και στην κσταβολή των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορίες και ταμεία, όχι όμως στο ΦΠΑ – τουλάχιστον για την ώρα. Κάποιοι από την κυβέρνηση, αισιοδοξούν ότι το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση, θα ξανανοίξει προς το καλοκαίρι και ίσως εκεί η τρόικα το δει «με καλό μάτι».

Γύρω στις 6 τελείωσε η 2ωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του κ. Γ. Στουρνάρα και της τρόικας, με την συμμετοχή και των συμβούλων του Πρωθυπουργού κ.κ. Σταύρου Παπασταύρου και Χρύσανθου Λαζαρίδη. Ήταν προετοιμαστικού χαρακτήρα ενόψει του ραντεβού με τον Πρωθυπουργό. Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο κ. Στουρνάρας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα.

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη με τον οποίο συζήτησαν τα θέματα της μείωσης των δομών στα υπουργεία καθώς και τις συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου.

 

Χθες, τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να διαπιστώσουν γιατί προέκυψε η νέα αναβολή στο ραντεβού Σαμαρά-τρόικας, η οποία προκάλεσε ανησυχία για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών μας. Ο κ Σαμαράς φέρεται να καθησύχασε τους συνομιλητές του υποστηρίζοντας ότι η 24ωρη αναβολή δεν έχει να κάνει με διάσταση απόψεων ή κάποια εμπλοκή αλλά με καθυστερήσεις που υπάρχουν στις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με τα υπουργεία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την απόφαση της αναβολής, πραγματοποιήθηκε χθες «μίνι» υπουργικό συμβούλιο με τους υπουργούς οι τομείς των οποίων εμπλέκονται με το μνημόνιο, ήτοι τους κ. Γιάννη Στουρνάρα, Χρήστο Σταϊκούρα, Κωστή Χατζηδάκη, Αντώνη Μανιτάκη και Γιάννη Βρούτση.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών διέκοψε για λίγο τη συνάντηση και βγήκε από το μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας μια ενημέρωση στους δημοσιογράφους με στόχο να καθησυχάσει: «Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή, κρίναμε σκόπιμο να υπάρξει αυτή η καθυστέρηση, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια» είπε χαρακτηριστικά  και πρόσθεσε πως «επειδή συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια θεωρήσαμε σκόπιμο να δώσουμε μια ακόμα μέρα, ούτως ώστε να γίνει μια συνάντηση πιο αποτελεσματική».

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι ο κ. Σαμαράς επρόκειτο να αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα  για τις Βρυξέλλες καθώς είχε προγραμματίσει ραντεβού το πρωί της Πέμπτης με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Μετά την νέα αναβολή του ραντεβού με την τρόικα, ο Πρωθυπουργός προφανώς θα τροποποιήσει το πρόγραμμα του και πιθανόν να αναχωρήσει αύριο τα μεσάνυχτα.

[space size=»30″]

 

 

By