Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο Ρωσίας- Δύσης βλέπουν οι Times

Ψυχρός Πόλεμος ΙΙ: «Η Δύση χάνει στο επικίνδυνο παιχνίδι του Πούτιν»

Putin_Times_Cover

Το Αμερικανικό ειδησεογραφικό περιοδικό «Times» έρχεται να ρίξει «λάδι στη φωτιά» στις τεταμένες σχέσεις Ρωσίας- ΗΠΑ, εξαπολύοντας παράλληλα κατά μέτωπο επίθεση στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Tο εξώφυλλο Αυγούστου κυκλοφορεί με ένα κατακόκκινο φόντο και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να περπατά με ένα επιβλητικό και αυτάρεσκος ύφος, ενώ στην σκιά του Προέδρου, απεικονίζεται ένα αεροπλάνο τύπου Boeing, πανομοιότυπο με αυτό της Malaysia Airlines που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία, οδηγώντας στο θάνατο 298 ανθρώπους.

Αν και μια εικόνα είναι 1.000 λέξεις, το Times δεν περιορίστηκε απλά σε ένα εξώφυλλο με δυνατό επικοινωνιακό μήνυμα. Με τίτλο «Ψυχρός Πόλεμος II: Η Δύση χάνει στο επικίνδυνο παιχνίδι του Πούτιν», το περιοδικό τοποθετείται ευθέως κατά του Βλάντιρ Πούτιν , ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στην στάση της Δύσης , εκφράζοντας την άποψη ότι έχουν αφήσει ανεξέλεγκτο τον Ρώσο Πρόεδρο σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι με θύματα εκατοντάδες αμάχους.

Ο αρθρογράφος, Jon Meacham, στο εσωτερικό του περιοδικού, κάνει λόγο για «παράνοια» και χαρακτηρίζει τους Δυτικούς ηγέτες άβουλους και ανήμπορους να αντιδράσουν στις ακόρεστες ορέξεις του Πρόεδρου για δύναμη, εξουσία και εδαφική επέκταση. Ο Meacham, διερωτάται πώς μπορεί ένα τέτοιο «έγκλημα» να μένει ατιμώρητο, ενώ κάνει λόγο για έναν δεύτερο «Ψυχρό Πόλεμο». Ένα πόλεμο που δεν είχε τελειώσει ποτέ και ουσιαστικά συνεχίζεται από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ( 1914).

Συγκλονιστική όμως είναι και η μαρτυρία του ανταποκριτή του «Times» στην Ουκρανία , Simon Shuster:

«Το σκηνικό ήταν ήδη αρκετά αποκρουστικό ωστόσο, σε έναν κόσμο γεμάτο απειλές αυτό που συνέβη ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτικό: Κάτω από τον καυτό ήλιο του Ιουλίου στην Ανατολική Ουκρανία, εκατοντάδες σοροί κείτονται σαπίζοντας, ενώ, φιλορώσοι αυτονομιστές, ορισμένοι από αυτούς μεθυσμένοι, υψώνουν τα όπλα τους για να κρατήσουν μακριά τους παρατηρητές της ΕΕ. Ένα σκάφος της Malaysia με 298 ψυχές ανατινάχθηκε στον αέρα, προφανώς από αυτονομιστές, ενώ οι νεκροί έπεφταν από τον ουρανό σε μια φρικτή καταιγίδα. Μια φωνή και μόνο θα μπορούσε να βάλει ένα τέλος σε αυτή την ιστορία. Αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν απλά κούνησε το δάχτυλο προς την ουκρανική κυβέρνηση και κατ΄ επέκταση στους Δυτικούς συμμάχους της».

Κλείνοντας, ο αρθρογράφος του Times, Jon Meacham αναφέρει:

«Αυτό συνέβη και πάλι, το  1939-1945, και τώρα, εδώ και ένα αιώνα, ζούμε σε έναν κόσμο που παραμένει ευάλωτος στο χάος την ατυχία και τη δυστυχία. Είναι όμως τέτοια η φύση της πραγματικότητας και της ιστορίας, που δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή από το να καταφέρουμε να βρούμε τη λύση. Στη τελική, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, είτε αυτή μας αφήσει πάνω ή κάτω στα δέντρα..

Επιμέλεια: Eυφροσύνη Κυριαζή

By