Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δε θέλει ούτε να ακούει τρίτο μνημόνιο

Αμηχανία στην Αθήνα μετά τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι για τρίτο μνημόνιο.

samaras
www.fosphotos.com/Alexandros Katsis

Οι συνεχείς δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για νέο πρόγραμμα στήριξης και τους όρους, που θα το συνοδεύουν, φέρνουν σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ακυρώνουν το αφήγημα περί επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος και εξόδου από το μνημόνιο την άνοιξη του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει την Πέμπτη πως η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος στο μέσο του ερχόμενου έτους δεν θα είναι σε θέση να βγει στις αγορές και κατά συνέπεια είναι αυτονόητο πως θα υπάρξει και τρίτο πρόγραμμα, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είχε πει ότι νέο πακέτο βοήθειας σημαίνει και νέους όρους, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει πως το επόμενο πρόγραμμα δεν θα συνιστά νέο μνημόνιο διότι δεν θα συνοδεύεται από νέα μέτρα και προϋποθέσεις.

Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα χθες μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. «Είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για νέο πρόγραμμα βοήθειας της χώρας», δήλωσε ο κ.Στουρνάρας, προσπαθώντας εμφανώς να υποβαθμίσει τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο, λέγοντας απλώς ότι καθημερινά γίνονται διάφορες δηλώσεις διάφορων αξιωματούχων, τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου κατά πάγια τακτική δε σχολιάζει.

«Εμείς συνεχίζουμε κανονικά βάσει του προγραμματισμού μας», προσέθεταν οι ίδιοι κύκλοι, επιμένοντας στη στρατηγική της «απαλλαγής από τα δεσμά του μνημονίου» και της δημιουργίας προσδοκιών στους πολίτες για μοίρασμα του λογιστικού πρωτογενούς πλεονάσματος, όταν και εάν αυτό επιτευχθεί.

Τη μοιρασιά αυτή σε ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους θα κάνει ο κ.Σαμαράς από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αύριο, υποσχόμενος ότι το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα διατεθεί στους πλέον αδύναμους. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να παρουσιάσει μία στοιχειώδη κοινωνική ατζέντα, η οποία πάντως θα αφορά το μέλλον, κάτω από προϋποθέσεις, οι οποίες όπως έδειξαν οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι κάθε άλλο παρά εύκολες είναι να επιτευχθούν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By