Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΔΗΚΟ: Μέτρα εδώ και τώρα για τον τουρισμό

Οξυγόνο για να ανακάμψει ο τουρισμός ζήτησε ο Μάριος Καρογιάν.

KyprosΘα πρέπει άμεσα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να μπορέσουν να πάρουν ανάσα οι ξενοδοχειακές βιομηχανίες, αλλά και ευρύτερα ο τουρισμός, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, μετά από συνάντηση με αντιπροσωπείες του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Κύπρου (ΠΑΣΥΞΕ) και του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ).

Οι συναντήσεις αυτές, είπε ο κ. Καρογιάν, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας για επανεκκίνηση της οικονομίας και αντιμετώπιση των προβλημάτων εν μέσω της οικονομικής κρίσης.Αφού περιέγραψε τον τουρισμό ως τον πυλώνα στον οποίο η Κύπρος θα στηριχθεί τους αμέσως επόμενους μήνες για να μπορέσει η οικονομία να αρχίσει σιγά-σιγά την πορεία προς επανεκκίνηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είναι ότι «μέσα από την ανταλλαγή των απόψεων έχουν συγκεκριμενοποιηθεί συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για να μπορέσουν να πάρουν ανάσα οι ξενοδοχειακές βιομηχανίες, αλλά και ευρύτερα ο τουρισμός», ενώ συμφωνήθηκε σειρά από συγκεκριμένα μέτρα που άμεσα θα πρέπει να ληφθούν.

«Υπάρχουν ζητήματα που συν τω χρόνω θα τρέχουν που έχουν να κάνουν με την μεσοπρόθεσμη πολιτική. Ένα πλέγμα κινήτρων που είναι απαραίτητα για να πάρουν οξυγόνο η τουριστική βιομηχανία, αλλά και οι ξενοδοχειακές μονάδες», είπε και πρόσθεσε ότι συζήτησαν ζητήματα που αφορούν νομοθετικές ρυθμίσεις που αυτό θα είναι αντικείμενο συζήτησης τις αμέσως επόμενες μέρες.Ο κ. Καρογιάν είπε ότι όντως ο τουρισμός είναι προτεραιότητα, ότι μπορεί να είναι ένας βασικός πυλώνας και θα είναι, «αρκεί όμως και η πολιτεία και όλοι μας να δώσουμε την απαιτούμενη ώθηση προς αυτή την βιομηχανία».

Αφού χαρακτήρισε τα προβλήματα χρόνια, είπε ότι υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις στο παρελθόν, «όμως τώρα δεν μπορούμε πλέον να παίζουμε με την φωτιά. Είναι η ώρα που θα πρέπει έμπρακτα να αποδείξουμε και την βούληση, και τη θέληση μας , αλλά και την αποφασιστικότητα μας. Πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν σε κάποιες εβδομάδες, να γίνουν σήμερα», πρόσθεσε.Συμφώνησαν, συνέχισε, να βρίσκονται σε συστηματική επαφή, χωρίς πρωτόκολλα, χωρίς τις όποιες καθυστερήσεις γιατί κάθε λεπτό που χάνεται επιβαρύνει τον τόπο με πολλά άλλα ζητήματα.

Είναι η ώρα να επιλύουμε τα προβλήματα «με αποφασιστικότητα, αλλά και με καθαρότητα, χωρίς συναισθηματισμούς και χωρίς παλινδρομήσεις. Αυτή είναι η θέση του ΔΗΚΟ και προς σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε από τα σήμερα. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», πρόσθεσε.Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ένα από τα θέματα που έχουν συζητήσει είναι και το ότι επιχειρείται να δοθεί η εικόνα ότι η Κύπρος δεν είναι ασφαλής προορισμός.

«Και μάλιστα έχουν εκδοθεί διάφορες νότες από διάφορες χώρες, όπως, επίσης, και από κάποια διεθνή ΜΜΕ, επιχειρείται να περάσει το μήνυμα ότι στην Κύπρο υπάρχει τώρα αυξημένη τάση εγκληματικότητας, ότι δεν θα είναι ασφαλείς οι τουρίστες και ότι σίγουρα η Κύπρος παύει από το να είναι ένας ασφαλής προορισμός. Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, έχουμε κάνει κάποιες συνεννοήσεις. Θα κινητοποιηθεί και το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εμπορίου, και μέσα από μία ισχυρή επικοινωνιακή πολιτική, αλλά και μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, θα αντιστραφεί αυτό το κλίμα και ταυτόχρονα θα περάσει το μήνυμα ότι η Κύπρος ήταν και παραμένει ένας ασφαλής προορισμός, ότι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο κανένας ξένος τουρίστας και όπως γνώριζαν την Κύπρο, στο παρελθόν, έτσι θα είναι και σήμερα», πρόσθεσε.Ανέφερε, επίσης, ότι συζήτησαν επιπρόσθετα μέτρα σχετικά «με ισχυρούς παίχτες», που για χρόνια στήριξαν τον κυπριακό τουρισμό. «Υπήρξαν και υπάρχουν κάποιες κινήσεις, τις οποίες έχουμε συνεννοηθεί και με τον Υπουργό Εμπορίου και που άρχισαν ήδη κάποιες συνεννοήσεις, για να μπορέσει και επικοινωνιακά, αλλά και ως πραγματικότητα να περάσει το μήνυμα ότι μπορούν να στηρίζονται στον κυπριακό τουρισμό, ότι δεν έχουν να διατρέξουν κανένα κίνδυνο και ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι ένας προσφιλής, ισχυρός τουριστικός προορισμός», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι έχουν συνεννοηθεί και έχουν συμφωνήσει ότι και αύριο και μεθαύριο θα υπάρξουν συνεννοήσεις τέτοιες για να κλείνει ένα – ένα κεφάλαιο.Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, συνέχισε, που αφορούν τη μείωση των επιτοκίων, που αφορούν την επιμήκυνση των χρεών.

«Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχουμε συνεννοήσεις και σε αυτό τον τομέα, έτσι που το συντομότερο δυνατό να περάσει και αυτό το μήνυμα», ανέφερε. Να γίνει δηλαδή μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση δανείων.Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ο ΠΑΣΥΞΕ και ο ΣΤΕΚ έχουν συγκεκριμένη πρόταση για να εργοδοτούνται Κύπριοι και για να μπορούν ολόχρονα τα ξενοδοχεία να λειτουργήσουν μέσα από συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις, που θα πρέπει η Κυβέρνηση το συντομότερο να προχωρήσει, όπως η ελευθεροποίηση των πτήσεων.

Στόχος, είπε, είναι τομέας – τομέας που αφορά την οικονομία να κλείνει, «υπό την έννοια να ξέρουμε ποια είναι τα άμεσα μέτρα, τα άμεσα – άμεσα, ποια είναι αυτά που συν τω χρόνω θα τρέχουν, που είναι μεσοπρόθεσμα, συν ένα πλέγμα κινήτρων, φορολογικών, πολεοδομικών και άλλων που χρειάζονται για να ενισχυθεί ο τουρισμός και η ξενοδοχειακή βιομηχανία.Συζήτησαν, ανέφερε, και το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Αυτά έχουν ή που θα πρέπει να τύχουν άμεσης προτεραιότητας έχουν συμφωνηθεί. Έχει ενημερωθεί και ο Υπουργός Εμπορίου. Θα ενημερωθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα θα κινηθούμε με πολύ γοργούς ρυθμούς», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι έχουν συμφωνήσει σε συγκεκριμένα μέτρα που χρήζουν άμεσης εφαρμογής.«Είναι μέτρα, τα οποία στοχεύουν, πρώτον στη διατήρηση της ροής των κρατήσεων», είπε, που αντιμετωπίζει τις τελευταίες μέρες δυσκολίες λόγω της αρνητικής προβολής της Κύπρου στα διεθνή ΜΜΕ τις τελευταίες εβδομάδες και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, κάποια εκ των οποίων συμφώνησαν με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ.

Το δεύτερον, είπε ο κ. Λοϊζίδης, «αφορά την άμεση διάθεση ρευστότητας στις ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν επηρεαστεί από τις δύο μεγάλες τράπεζες και το τρίτον, είναι θέματα που αφορούν την αγορά εργασίας, δηλαδή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και την αύξηση με επιπρόσθετες προσλήψεις Κυπρίων που μπορεί να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες».
Ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης, σε δηλώσεις του είπε ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και πρέπει επειγόντως να λυθεί το πρόβλημα αυτό με την Κεντρική Τράπεζα, «που μέρα σε μέρα αναβάλλει το θέμα του κουρέματος και τα λοιπά».

«Αρκετοί προμηθευτές στα ξενοδοχεία ζητούν μετρητά για να προμηθεύσουν τα ξενοδοχεία και αυτό ίσως δημιουργήσει και μια παρά-οικονομία στην Κύπρο, με τα συνεπακόλουθα. Εμείς θα δώσουμε την μάχη. Θα την κερδίσουμε την μάχη του τουρισμού. Η χρονιά όσο δύσκολη και αν αρχίζει να φαίνεται, νομίζω ότι στο τέλος θα πάμε καλά», κατέληξε.

By