Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΔΗΜΑΡ: Να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποζημιώσεων των αγροτών από την ΕΕ

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μπορεί να διαθέσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχει ως αποθεματικό ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις κρίσεων»

agrotes-1

Όπως τόνισε από την πρώτη στιγμή η ΔΗΜΑΡ απαιτείται άμεσα ένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική κυβέρνηση. Για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει ενεργοποίηση της διαδικασίας αποζημιώσεων με αξιοποίηση του τρόπου διαχείρισης αντίστοιχων κρίσεων τα προηγούμενα χρόνια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναγκαίες είναι επίσης οι χρηματοδοτικές διευκολύνσεις για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται καθώς και στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μπορεί να διαθέσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχει ως αποθεματικό ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις κρίσεων.

Οι πόροι αυτοί μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν τώρα. Επισημάναμε επίσης ότι πρέπει ταχύτατα να συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.

Μέχρι σήμερα τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει συμβεί. Κάθε επιπρόσθετη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος από την ελληνική κυβέρνηση θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τους Έλληνες παραγωγούς και την ελληνική αγροτική οικονομία.

Κλιμάκιο της ΔΗΜΑΡ αποτελούμενο από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον βουλευτή Θωμά Ψύρρα, βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία και στο νομό Ημαθίας με θέμα της επίσκεψης το εμπάργκο από την Ρωσία στα αγροτικά προϊόντα και τη διαχείριση της κρίσης.

Για τον λόγο αυτό θα γίνει συνάντηση με παραγωγούς σε αγροτικούς συλλόγους και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς. Επίσης, οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ θα συμμετάσχουν και θα εκθέσουν τις απόψεις του κόμματος στη σύσκεψη των παραγωγών και των εξαγωγέων οπωροκηπευτικών της Μακεδονίας.

Το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης είναι:

13:00 Συνάντηση με παραγωγούς ροδακίνων στην περιοχή της Βέροιας
14:00 Συνάντηση με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων του Νομού Ημαθίας
14:30 Επίσκεψη σε αγροτικούς συνεταιρισμούς στην περιοχή της Νάουσας και συνάντηση με τη διοίκηση του συνεταιρισμού και τους παραγωγούς
17:00 Συμμετοχή των εκπροσώπων της ΔΗΜΑΡ στη σύσκεψη των παραγωγών και των εξαγωγέων οπωροκηπευτικών της Μακεδονίας στο Επιμελητήριο Ημαθίας.

By