Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΔΗΜΑΡ: Πρόταση για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ

Χείρα φιλίας στους ελεύθερους επαγγελματίες τείνει η Αγίου Κωνσταντίνου

Εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ για «άμεση δράση για την κοινωνική προστασία» / Αθήνα, Πέμπτη 18 Απριλίου / fosphotos.com
Εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ για «άμεση δράση για την κοινωνική προστασία» / Αθήνα, Πέμπτη 18 Απριλίου / fosphotos.com

Με μια αναλυτική πρόταση, στην ανακούφιση των ελεύθερων επαγγελματιών αποβλέπει η Δημοκρατική Αριστερά, αναγνωρίζοντας ότι «η παρατεταμένη ύφεση έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα του οποίου τα έσοδα μειώθηκαν ως αποτέλεσμα της μείωσης της απασχόλησης και της κρατικής ενίσχυσης ενώ, ταυτόχρονα, οι ανάγκες χρηματοδότησης πολλαπλασιάστηκαν».
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών αποτελεί ειδική περίπτωση για τη Δημοκρατική Αριστερά, αφού «ανέδειξε με ανάγλυφο τρόπο όχι μόνο τα γνωστά από το παρελθόν ζητήματα ελλιπούς οργάνωσης (απλοποίηση διαδικασιών, μηχανοργάνωση κλπ) αλλά και τα διαθρωτικά προβλήματα που διέπουν τη βάση πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί ο Οργανισμός», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Το σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο που αδυνατεί να ενσωματώσει τις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου, πόσο μάλλον τις επιπτώσεις μιας βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης. Έτσι, μικροκαταστηματάρχες, εργαζόμενοι με το μπλοκάκι και γενικά ένας διευρυνόμενος αριθμός ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ καλούνται να καταβάλλουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα εισοδήματά τους» παρατηρεί η Δημοκρατική Αριστερά, ώστε «σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΕ, σε σύνολο 780.000 ενεργά ασφαλισμένων οι 370.000 (ποσοστό 47%) έχουν οφειλές οι οποίες δεν έχουν ρυθμιστεί. Η πλειονότητα αυτών των ασφαλισμένων –περίπου οι 285.000– οφείλουν ποσά που δεν υπερβαίνουν τα 3.300€».

Σε μια προσπάθεια θεραπείας του προβλήματος, η πρόταση της ΔΗΜΑΡ αποσκοπεί:

• στη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασφαλισμένων του Οργανισμού στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανεξαρτήτως της ενδεχόμενης οφειλής τους,

• στην αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ κατ’ αναλογία με ό,τι ισχύει στα υπόλοιπα Ταμεία ασφάλισης ελεύθερων επαγγελματιών (επιστημονικά επαγγέλματα),

• στην κατ’ ουσίαν διασφάλιση των θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και,

• στην δυνατότητα μιας ρεαλιστικής τόσο για τους ασφαλισμένους, όσο και για τον Οργανισμό δυνατότητας ρύθμισης των οφειλών τους», καταθέτοντας αναλυτικά τα βήματα για την επίτευξη του στόχου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By