Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δημοσκόπηση: Δημοφιλέστερος ο ΣΥΡΙΖΑ για την «μεσαία τάξη»

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα επί της Νέας Δημοκρατίας 45% έναντι 32%

dimoskopisi

Πιο κοντά στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα με ποσοστό 34%, αλλά και πιο κοντά στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης (37%), βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την έρευνα  πολιτικής συγκυρίας της Public Issue για τα κοινωνικά και ταξικά χαρακτηριστικά των κομμάτων, την οποία παρουσιάζει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα επί της Νέας Δημοκρατίας 45% έναντι 32%, που αφορά την δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων.

Ως προς τα χαρακτηριστικά των κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό της στην ερώτηση «ποιο κόμμα είναι περισσότερο εξαρτημένο από οικονομικά συμφέροντα», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση «ποιο κόμμα είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης».

Στην κατάταξη της δημοτικότητας οι 1.008 πολίτες που συμμετείχαν πανελλαδικά στην τηλεφωνική έρευνα που διεξήχθη από τις 15 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση με 45%, στη δεύτερη θέση τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι με 32%, το ΚΚΕ να ακολουθεί με 29% και μετά τους Ανεξάρτητους Έλληνες με 25%, τη ΔΗΜΑΡ με 24%, το ΠΑΣΟΚ με 17% και τη Χρυσή Αυγή με 10%.

Όσον αφορά την αρνητική δημοτικότητα των κομμάτων πρώτη έρχεται η Χρυσή Αυγή με 86%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 79%, η ΔΗΜΑΡ με 71%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 68%, το ΚΚΕ με 66%, η Ν.Δ. με 65%, το Ποτάμι με 57% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 52%. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος που παρουσιάζει μεταβολή της γνώμης των πολιτών συγκριτικά με το χρονικό στο διάστημα 1-9 Ιουλίου 2014 και 15-23 Σεπτεμβρίου 2014 αντίστοιχα.

Έτσι είναι αυτονόητο ότι τα ποσοστά αρνητικών γνωμών για τα κόμματα είναι θηριώδη και κυμαίνονται από 52% (το μικρότερο) για τον ΣΥΡΙΖΑ έως 86% (το μεγαλύτερο) για τη Χρυσή Αυγή.

By