Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Δημοψήφισμα μέσω internet για έξοδο της Ιταλίας από το Ευρώ θέλει ο Π.Γκρίλο

Δημοψήφισμα μέσω internet με το ερώτημα της εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, διοργανώνει ο υποψήφιος – έκπληξη των ιταλικών εκλογών Πέπε Γκρίλο,»τρελαίνοντας» και πάλι την πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας, την ίδια στιγμή που παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο.

GRILLO3Όπως δήλωσε ο Π.Γκρίλο, θα προχωρήσει στο διαδικτυακό δημοψήφισμα αφού με βάση την ιταλική νομοθεσία είναι αδύνατη η διενέργεια ενός επίσημου δημοψηφίσματος. Με τον τρόπο αυτό προσδοκά να εκφράσει τους ψηφοφόρους που αντιδρούν στην πολιτική λιτότητας αφού αυτή ήταν και η προμετωπίδα της προεκλογικής του καμπάνιας.

Ο πρώην κωμικός και νυν ρυθμιστής των πολιτικών πραγμάτων στην Ιταλία, αφού συγκέντρωσε ποσοστό 25%, πολιορκείται στενά από τον ηγέτη της κεντροαριστεράς Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, ο οποίος και νίκησε τυπικά στις εκλογές χωρίς όμως να μπορεί να δημιουργήσει κυβέρνηση που θα ελέγχει Βουλή και Γερουσία. Ο Μπερσάνι αποδέχθηκε την έναρξη διαλόγου για θέματα δημοκρατίας που είχε ζητήσει ο Π.Γκρίλο με στόχο να καταργηθεί η χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος και να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτικών εδρών.  Να σημειωθεί πώς η χρηματοδότηση των υφιστάμενων κομμάτων στην Ιταλία αγγίζει το ποσό των 120 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια χώρα που το χρέος της αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά τον Σ.Μπερλουσκόνι συνεχίζει να βάλει κατά των δικαστικών λειτουργών με αφορμή δίωξη του με την κατηγορία της δωροδοκίας γερουσιαστή. [space size=»30″]

By