Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δημοψήφισμα στην Ελβετία για το μεταναστευτικό

Οι Ελβετοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να δηλώσουν εάν τάσσονται υπέρ η κατά της «μαζικής μετανάστευσης» κυρίως προσώπων που προέρχονται από χώρες της ΕΕ

referendum-switz

Οι Ελβετοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να δηλώσουν εάν τάσσονται υπέρ η κατά της «μαζικής μετανάστευσης» κυρίως προσώπων που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα δημοψήφισμα που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Η Ελβετία, μια χώρα 8 εκατομμυρίων κατοίκων περικυκλωμένη από χώρες της ΕΕ, δεν ανήκει στην Ένωση. Έχει όμως υπογράψει διμερείς συμφωνίες, μετά από πενταετή διαπραγμάτευση, αποδεχόμενη να ανοίξει την αγορά εργασίας της στα 500 εκατομμύρια των κατοίκων της ΕΕ. Όταν τέθηκε σε ισχύ το σύμφωνο ελεύθερης κυκλοφορίας, κάτι που έγινε σταδιακά από το 2002, οι ελβετικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι αφίξεις μεταναστών έφταναν το πολύ τις 8.000 ετησίως. Σήμερα ωστόσο η Ελβετία υποδέχεται κάθε χρόνο 80.000 ξένους εργαζόμενους γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή του λαϊκιστικού δεξιού κόμματος SVP/UDC, του μεγαλύτερου στο ελβετικό κοινοβούλιο.

By