Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αντικρουόμενες απόψεις για τη Συρία

Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν ότι…διαφωνούν για την στρατιωτική επέμβαση

putinvladΗ Ρωσία θα συνεχίσει τις πωλήσεις όπλων στη Συρία και θα τη βοηθήσει σε περίπτωση επίθεσης δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ μετά από κατ’ ιδίαν  συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.

 

Οι δύο ηγέτες  έχουν διαφορετικές απόψεις για την ανάληψη δράσης ενάντια της Συρίας, αναφορικά με την χρήση χημικών όπλων.

Ο Μπάρακ Ομπάμα αναζητά την αμερικανική και τη διεθνή στήριξη για την στρατιωτική επέμβαση στη Δαμασκό.

Την ίδια ώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν-  που είναι σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ-δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς για τη χρήση χημικών από το συριακό καθεστώς. Αντιθέτως, εκτιμά ότι η επίθεση εναντίον κατοίκων ήταν προβοκάτσια από την πλευρά των αντικαθεστωτικών.

«Θα βοηθήσουμε τη Συρία. Τους βοηθάμε τώρα. Τους προσφέρουμε όπλα, συνεργαζόμαστε σε οικονομικό επίπεδο και, ελπίζω, θα συνεργαστούμε περαιτέρω σε ανθρωπιστικό επίπεδο για να προσφέρουμε βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους, τους άμαχους, που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο  Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως εκτός των άλλων μια «τιμωρητική» επίθεση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή θα έβλαπτε την παγκόσμια οικονομία και θα «γονάτιζε» την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το CNN ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «εποικοδομητική και ειλικρινή» την 20λεπτη συζήτηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όμως, πρόσθεσε ο Ομπάμα, θα μπορούσαν να εργαστούν στην κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης για τη χώρα.

«Δεν συμφωνεί μαζί μου και δεν συμφωνώ μαζί του. Αλλά πρέπει να ακούσουμε ο ένας τον άλλον» δήλωσε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.

«Συζητήσαμε επίσης τρόπους για να λύσουμε την κρίση στην Συρία ειρηνικά», τόνισε ο Πούτιν.

Παράλληλα επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις για τη χρήση των χημικών από τον Άσαντ και πως είναι αντίθετος στην επίθεση εναντίον του καθεστώτος χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.

Ο ίδιος σημείωσε επιπλέον ότι οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου εμφανίστηκαν στη συνάντηση που είχαν στην Αγία Πετρούπολη μοιρασμένοι σχεδόν 50 – 50 αναφορικά με πιθανή επίθεση κατά της Συρίας. Τόνισε μάλιστα πως οποιαδήποτε κίνηση κατά της Συρίας χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα ήταν παράνομη.

Διάγγελμα Ομπάμα την Τρίτη για τη Συρία

Διάγγελμα στον αμερικανικό λαό από το Λευκό Οίκο θα απευθύνει την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θέλει να προχωρήσει σε μία στρατιωτική επέμβαση κατά του συριακού καθεστώτος.

Ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αγία Πετρούπολη τόνισε πως η μη απάντηση στη χρήση χημικών θα έστελνε το μήνυμα στα κράτη «παρίες» πως δεν υπάρχουν συνέπειες όταν χρησιμοποιούν τέτοια όπλα κατά των ίδιων τους των λαών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε πως είναι ενθαρρυμένος από τη στήριξη των ηγετών της G20 ενώ αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν για την έγκριση του Κογκρέσου.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με το Ρώσο πρόεδρο σημείωσε πως η συζήτηση για τη Συρία ήταν εποικοδομητική και πως δεν έγινε καμία αναφορά στην υπόθεση της κατασκοπείας και στον Έντουαρντ Σνόουντεν.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By