Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές στην Ουκρανία

Μόλις μία μέρα πριν την κρίσιμη συνάντηση του ουκρανού προέδρου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

poutin-porosenko-527x330

Τη διάλυση της ουκρανικής Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, στις 26 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, ο κ. Ποροσένκο τόνισε πως πολλά μέλη της διαλυμένης πλέον Βουλής είναι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι κάλπες θα επιτρέψουν την απομάκρυνση της «παλιάς φρουράς».

Κατηγόρησε μάλιστα ορισμένους βουλευτές πως στηρίζουν τους ρωσόφιλους αυτονομιστές. «Πολλοί βουλευτές είναι, αν όχι απευθείας χορηγοί και συνεργάτες, τότε υποστηρικτές των αυτονομιστών μαχητών», σημείωσε.

«Οι εκλογές είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα», δήλωσε λίγη ώρα αργότερα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

poroshenko-porosenko

Η κίνηση Ποροσένκο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές δεν αιφνιδιάζει, δεδομένου ότι η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ διαλύθηκε πριν από περίπου έναν μήνα, στις 24 Ιουλίου, μετά την αποχώρηση δύο εκ των συμπολιτευόμενων κομμάτων.

Τόσο ο κ. Γιατσενιούκ όσο και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν κατηγορήσει τη Βουλή για μεγάλες καθυστερήσεις στην υπερψήφιση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, εν μέσω βαθιάς ύφεσης και συγκρούσεων στις βιομηχανοποιημένες ανατολικές επαρχίες.

Η διάλυση της ουκρανικής Βουλής έρχεται μία μέρα πριν την κρίσιμη συνάντηση του κ. Ποροσένκο με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Πέραν της ουκρανικής κρίσης, επί τάπητος θα τεθούν και οι εμπορικές σχέσεις του Κιέβου με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το κρίσιμο ζήτημα σταθερής ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ε.Ε. μέσω των ουκρανικών αγωγών.

porosenkoMMM

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. ήλθε στο προσκήνιο της υπόθεσης όταν στα μέσα Αυγούστου η ουκρανική Βουλή πέρασε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να απαγορεύσει τη μεταφορά ρωσικού γκαζιού προς την Ευρώπη μέσω του ουκρανικού δικτύου αγωγών. Η εν λόγω απαγόρευση δεν έχει ακόμα επιβληθεί.

Περίπου το 33% του συνόλου του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ε.Ε. προέρχεται από τη Ρωσία, και το 50% αυτού περνά μέσω των ουκρανικών αγωγών.

Η Ε.Ε. θα εκπροσωπηθεί στο Μινσκ από την υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον, τον επίτροπο Εμπορίου Κάρελ ντε Γιούχτ και τον επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έντινγκερ.

By