Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διαγραφή προστίμων και 120 δόσεις για τα «κόκκινα» δάνεια προτείνει η κυβέρνηση

«Το σχέδιο της κυβέρνησης αφορά 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

kokkina_daneia_3

Λύση-πακέτο για όλα τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία,αναμένεται να παρουσιάσει αύριο στην Τρόικα ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Το σχέδιο αφορά 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για εταιρείες με συνολικές οφειλές από 37 έως 40 δις ευρώ. Το υπουργείο υπολογίζει πως εάν μπει το 20% των επιχειρήσεων στη ρύθμιση θα αρχίσει να ρέει και πάλι χρήμα τόσο προς τις εφορίες και τα ταμεία, όσο όμως και προς τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:

-Διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων σε φόρους και οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που επιβλήθηκαν κατά την περίοδο 2010-2013, τα χρόνια δηλαδή της κρίσης.
-Δυνατότητα για αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού που απομένει μετά τη διαγραφή χρεών και προσαυξήσεων σε 120 δόσεις.
-Οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να μην κάνουν καμία απόλυση για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει και έλεγχος της βιωσιμότητάς τους.
-Η ρύθμιση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον δύο χρόνια.
-Δυνατότητα για τα επιχειρηματικά δάνεια τόσο για επιμήκυνση του δανείου, όσο και για μείωση του επιτοκίου με ταυτόχρονη διεύρυνση της αποπληρωμής και με περίοδο χάριτος.

By