Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διαπραγματεύσεις για νέα Συλλογική Σύμβαση στη ΔΕΗ

Θα τεθεί θέμα αυξήσεων

DEH

Σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα προχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες η διοίκηση της ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ, καθώς η ισχύουσα σύμβαση που υπεγράφη το 2012, λήγει το Μάιο του 2015. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σκοπός των συνδικαλιστών είναι να υπογραφεί νέα τριετής σύμβαση ώστε να δεσμεύσει τις εξελίξεις τόσο στον στο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ) ενόψει της αποκρατικοποίησής του όσο και στη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» που πρόκειται σύμφωνα με το σχεδιασμό να ακολουθήσει.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διαπραγμάτευση θα τεθεί θέμα αυξήσεων όχι στους ονομαστικούς μισθούς αλλά έμμεσα, με την επανενεργοποίηση της ωρίμανσης των μισθών, εφόσον λήξει το μεσοπρόθεσμο αλλά και αίτημα για ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στη ΔΕΗ από ασφαλιστική εταιρία.

Συνδικαλιστές της ΔΕΗ κρατούν μικρό «καλάθι» τονίζοντας ότι το «σοκ» της επαναφοράς των μισθών στα προ μνημονίου επίπεδα θα ήταν πολύ μεγάλο για την εταιρία. Η μέση μείωση των μισθών στη ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται στο 35% ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ξεπέρασε και το 50%. Συνολικά το κονδύλι της μισθοδοσίας μειώθηκε από 1,18 δισ. ευρώ το 2009 σε 720 εκατ. ευρώ το 2012, εξέλιξη που εκτός από τις μειώσεις μισθών οφείλεται και στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων (από 22.582 σε 19.093 στο ίδιο διάστημα).

By