Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Διασώσεις «α λα Κυπριακά»: Για βολ, όπως διατάξετε…

Γράφει η Εύα Αντωνοπούλου

Εύα ΑντωνοπούλουΟ Σόιμπλε δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τη συμφωνία του Eurogroup και υπερηφανεύτηκε ότι εφαρμόζεται «ακριβώς» ότι είχε αρχικά ζητήσει.

Πράγματι: (α) σύμφωνα και με δηλώσεις του είχε αρχικά ζητήσει «κούρεμα» κατά 40% των καταθέσεων άνω των 100000 € και, μετά από επιμονή του Αναστασιάδη, στο Eurogroup της 16-3-2013 συμφωνήθηκε κούρεμα 6,75% για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και 9,99% για καταθέσεις άνω των 100.000. Μετά την απόφαση του Eurogroup της 24-3-2013, η Κυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύεται, τώρα, «κούρεμα», που φαίνεται πως θα είναι «γύρω στο 40%» για καταθέσεις πάνω από 100000 €, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, στο ραδιόφωνο του BBC.

(β) σε επιστολή του στον πρόεδρο του Γερμανικού κοινοβουλίου έγραφε ότι «στρατηγικός στόχος της Γερμανίας πρέπει να είναι η συρρίκνωση του τραπεζικού κλάδου της Κύπρου στο μέσο όρο της ΕΕ έως το 2018».

Στην ανακοίνωση του Eurogroup της 24-3-2013 αναφέρεται ρητά, ως στόχος του προγράμματος (του μνημονίου), ο στρατηγικός στόχος του Σόιμπλε, με τα ίδια τα λόγια του.

Ιδού το σχετικό απόσπασμα της ανακοίνωσης: “Το πρόγραμμα θα περιέχει μια αποφασιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση ανισορροπιών στον χρηματοοικονομικό τομέα. Θα σημειωθεί συρρίκνωση του χρηματοοικονομικού τομέα με την μείωση του τοπικού τραπεζικού κλάδου στο μέσο όρο της ΕΕ έως το 2018.

Από κοντά, οι όροι που επιβλήθηκαν, οδηγούν την Κύπρο, κατά γενική ομολογία, σε – βαθιά ύφεση και αύξηση της ανεργίας – ανεπανόρθωτη ζημιά, ως χρηματοοικονομικό κέντρο. – κίνδυνο χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη για μια παρατεταμένη περίοδο.

Αυτά ακολούθησαν το απροετοίμαστο, το χωρίς σχέδιο, το χωρίς συμμαχίες, «ΟΧΙ» Και τα μεθεόρτια: χθες οι El Pais, Financial Times, Monde, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Spiegel διατυπώνουν φόβους για διασώσεις «α λα Κυπριακά» και σε άλλες χώρες, με ότι μπορεί να συνεπάγονται αυτοί οι φόβοι, κυρίως για τις χώρες του νότου.

Ίδωμεν κε Σόιμπλε και κα Μέρκελ.[space size=»30″]

(Visited 1 times, 1 visits today)
By