Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διαφώνησαν στα μείζονα οικονομικά CDU- SPD

Διαφώνησαν στα μείζονα οικονομικά θέματα CDU- SPD

berlin

Στη Γερμανία οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού συνεχίζονται, χωρίς προς το παρόν να φαίνεται φως στον ορίζοντα και άρα όπως όλα δείχνουν στο έκτακτο Eurogroup του Νοεμβρίου θα συμμετέχει από πλευράς του Βερολίνου ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν στην καθιέρωση του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αλλά δεν γεφύρωσαν τις διαφορές τους στα ζητήματα της διαχείρισης της «ευρωκρίσης», της τραπεζικής ενοποίησης, της δημοσιονομικής και ευρωπαϊκής πολιτικής του Βερολίνου. Νέα συνάντηση έχει προγραμματιστεί για αύριο.

Οι δύο πλευρές πάντως δεν συμφωνούν ούτε ως προς τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τη μέχρι στιγμής πορεία των συζητήσεων. «Η συμφωνία των δύο πλευρών αποτελεί σαφές δείγμα ότι θέλουμε να συνεννοηθούμε», δήλωσε για λογαριασμό των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ο Μάρκους Φέρμπερ, ενώ, αναφερόμενος στα θέματα φορολογίας ο αρμόδιος του SPD για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ έκανε λόγο για «μηδενικό αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, τα κυριότερα σημεία των διαφωνιών εντοπίστηκαν στο Ταμείο Απόσβεσης Χρέους, το οποίο απορρίπτουν οι Χριστιανοδημοκράτες και στη ρύθμιση των χρηματοοικονομικών αγορών. Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής δεν συζητήθηκε η πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών για την έκδοση «ευρωομολόγων», καθώς όπως παραδέχθηκε και ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς δεν είναι συμβατή με το γερμανικό σύνταγμα. 

Αντίθετα οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη καθιέρωσης στην Ευρώπη του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών. «Υπάρχει συναίνεση στο ζήτημα αυτό», υπογράμμισε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στις διαπραγματεύσεις Χέρμπερτ Ρόιλ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By