Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δεν «φούσκωσαν» το ελληνικό έλλειμμα

EU

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαψεύδει κατηγορηματικά τους «ισχυρισμούς» περί τεχνητής διόγκωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009.

 

EU
The Council of the European Union

Τους ισχυρισμούς ότι το έλλειμμα που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2010 είχε υπερεκτιμηθεί διαψεύδει για ακόμα μία φορά η Eurostat, η οποία επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι το δημόσιο έλλειμμα και οι στατιστικές χρέους συλλέγονται και κοινοποιούνται σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες.

Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια γραπτής ερώτησης της Αντιπροέδρου του ΕΚ και Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά, αναφέρεται πρώτα από όλα στους ισχύοντες κανόνες για τη συλλογή και κοινοποίηση σε αυτήν των στοιχείων του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους (με βάση το ΕΣΟΛ 95) όπως και στις ενισχυμένες εξουσίες επαλήθευσης των στατιστικών που χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος μετά την υιοθέτηση του σχετικού κανονισμού της 26ης Ιουλίου 2010. Επιπλέον, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Επιτροπή (Eurostat) έχει δημοσιεύσει τα ελληνικά στοιχεία ΔΥΕ σε πέντε διαδοχικές περιπτώσεις από τον Νοέμβριο του 2010 χωρίς επιφύλαξη» και αφού επισημαίνει ότι η εισαγγελική απόφαση «δεν τροποποιεί την θέση της» υπογραμμίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι «η αναθεώρηση των στοιχείων τον Νοέμβριο του 2010, ήταν απολύτως αναγκαία για να είναι (τα ελληνικά στοιχεία ΔΥΕ) σύμφωνα με το ΕΣΟΛ 95».

Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα της ερώτησης της κ. Ποδηματά και της απάντησης της Επιτροπής (Eurostat).

Ερώτηση με θέμα: Ποινική δίωξη για τα Ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία
«Σήμερα, στην Ελλάδα, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και δύο ακόμη στελεχών της Αρχής. Ανάμεσα στις κατηγορίες είναι η ψευδής βεβαίωση στοιχείων και παράβαση καθήκοντος, με αφορμή προηγούμενες καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση των δημοσιονομικών δεδομένων της Ελλάδας για το έτος 2009 – και των ετών πριν από αυτό – ενώ προτείνεται η αναζήτηση και ηθικών αυτουργών για τις παραπάνω κατηγορίες.
Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή έχει επανειλημμένως επιβεβαιώσει την αξιοπιστία και την άρση των επιφυλάξεων για τα ελληνικά δημοσιονομικά στατιστικά, μετά την αναθεώρηση που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2010, όπως σε γραπτή απάντηση (της 26.4.2012) σε συνέχεια ερώτησής μου με θέμα «Αξιοπιστία ελληνικών στατιστικών στοιχείων», η άσκηση της ποινικής δίωξης ανοίγει νέο κύκλο αμφισβητήσεων.

Από τη στιγμή που η άσκηση ποινικής δίωξης αφορά στην αποτύπωση δεδομένων που έχουν επικυρωθεί από την Eurostat και αποτελούν την βάση της λήψης αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εν γένει τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, θεωρεί η Επιτροπή ότι δημιουργείται πρόβλημα αμφισβήτησης αποφάσεων που έχουν ληφθεί από τον Νοέμβριο του 2010 για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της επικύρωσης των σχετικών δεδομένων;

Αν ναι, προτίθεται η Επιτροπή να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και σε ποιες προκειμένου να υπερασπιστεί τόσο τα δημοσιονομικά δεδομένα, που έχει επικυρώσει, όσο και τις αποφάσεις που στηρίχθηκαν σε αυτά;
Ποια είναι η άποψη της Επιτροπής σχετικά με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών δεδομένων της Ελλάδας το 2010;
Συμμερίζεται η Επιτροπή την άποψη ότι υπάρχουν αμφισβητούμενα σημεία στην μεθοδολογία κατάρτισης των δημοσιονομικών δεδομένων που θα είχαν καταστήσει δυνατή την αποτύπωση ενός άλλου επιπέδου ελλείμματος σε εθνικολογιστική βάση (με βάση το ΕΣΛ95) για την Ελλάδα, ώστε να μην είχε χρειαστεί η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης;»

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
«Το δημόσιο έλλειμμα και οι στατιστικές χρέους συλλέγονται και κοινοποιούνται σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΣΟΛ 95. Η Επιτροπή (Eurostat) εξετάζει τα κρατικά στοιχεία που αναφέρονται από τα κράτη μέλη σε πίνακες γνωστοποίησης στοιχείων διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ), χρησιμοποιώντας τις ενισχυμένες εξουσίες της για την επαλήθευση των στατιστικών που χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της ΔΥΕ, η οποία καθιερώθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 679/2010 της 26ης Ιουλίου 2010. Η Επιτροπή (Eurostat) έχει δημοσιεύσει τα ελληνικά στοιχεία ΔΥΕ σε πέντε διαδοχικές περιπτώσεις από τον Νοέμβριο του 2010 χωρίς επιφύλαξη. Το μέτρο που ελήφθη από την Εισαγγελική Αρχή δεν τροποποιεί τη θέση της Eurostat όσον αφορά το καθεστώς των ελληνικών στοιχείων ΔΥΕ, το οποίο συνεχίζει να θεωρείται σύμφωνο με το ΕΣΟΛ 95. 
Η Επιτροπή (Eurostat) μπορεί μόνο να συνεχίσει να επιβεβαιώνει ότι η αναθεώρηση των στοιχείων τον Νοέμβριο του 2010, ήταν αναγκαία για να είναι σύμφωνα με το ΕΣΟΛ 95. Η Επιτροπή (Eurostat) διαψεύδει οποιουσδήποτε ισχυρισμούς ότι το έλλειμμα που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2010 είχε υπερεκτιμηθεί. 
Κατά τα τελευταία έτη, η ελληνική στατιστική υπηρεσία στηρίχθηκε όσον αφορά την ενίσχυση του πλαισίου διακυβέρνησής της και της στατιστικής ικανότητάς της σε διάφορους τομείς όπως οι στατιστικές των δημόσιων οικονομικών. Η πρόοδος παρακολουθείται τακτικά από την Eurostat.
Λεπτομερής απολογισμός των ελληνικών προβλημάτων ΔΥΕ κατά τον Νοέμβριο του 2010, καθώς και των ενεργειών της Επιτροπής (Eurostat), περιλαμβάνονται σε εκθέσεις και στην επιστολή του γενικού διευθυντή της Eurostat, κ. Walter Radermacher, προς τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής.»

By