Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Διεθνής Αμνηστία: Έκθεση- κόλαφος για την αστυνομική βία στην Τουρκία

Έχουν τιμωρήσει πολύ αυστηρά και με δυσανάλογο τρόπο τους διαδηλωτές, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

toy

Τον κώδωνα του  κινδύνου για την  αύξηση της αστυνομικής βίας κατά των  διαδηλωτών στην Τουρκία κρούει η , σε έκθεση που δημοσιοποίησε ένα χρόνο μετά τις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί, που έλαβαν  διαστάσεις μαζικής εξέγερσης. Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι η υπερβολική αστυνομική βία  αντιμετωπίζεται με ατιμωρησία επισημαίνοντας μάλιστα  ότι η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας και της επικίνδυνα πολωτικής ρητορικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Η έκθεση με τίτλο Adding Injustice to Injury: One year on from the Gezi Park protests in Turkey, διερευνά τη συμπεριφορά της αστυνομίας κατά τις πρόσφατες επιχειρήσεις καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Περίπου 8.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν το περασμένο καλοκαίρι η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης ως αντίδραση στα σχέδια μετατροπής του πάρκου σε εμπορικό κέντρο. Διαδηλώσεις που εξαπλώθηκαν ταχύτατα σε ολόκληρη τη χώρα ενώ η επιχείρηση καταστολής τους έλαβε τη μορφή των δακρυγόνων, ξυλοδαρμών και τη χρήση αντλιών νερού,όπως διαπιστώνει η έκθεση.

Οι αρχές συνέλαβαν και προσήγαγαν εκατοντάδες ακτιβιστές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο Γκεζί με κάποιους από τους κατηγορούμενους να αντιμετωπίζουν μέχρι και 98 χρόνια ποινή κάθειρξης για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις .

Οι δίκες εις βάρος ακτιβιστών που πρωταγωνίστησαν στις διαδηλώσεις, περιλαμβανομένης της οργάνωσης Taksim Solidarity, η οποία συνέβαλε στη διοργάνωση των διαδηλώσεων στο Γκεζί, πρόκειται να ξεκινήσουν την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια.

Στο μεταξύ, λιγοστές μόνο υποθέσεις κατάχρησης εξουσίας της αστυνομίας ερευνώνται και στις περιπτώσεις που αυτό συμβαίνει, οι έρευνες αποβαίνουν άκαρπες.

«Έχουν τιμωρήσει πολύ αυστηρά και με δυσανάλογο τρόπο τους διαδηλωτές» δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πειθαρχικά μέτρα ελήφθησαν και  εναντίον γιατρών. Μάλιστα σε δύο περιπτώσεις αντιμετώπισαν ποινικές κυρώσεις επειδή παρείχαν τις πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένους διαδηλωτές σε αυτοσχέδιες κλινικές στη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Γκεζί.

Ο Σέτι προειδοποίησε ότι η διχαστική ρητορική, που περιλαμβάνει την έκφραση δημοσίως απόψεων περί υποκινούμενων από το εξωτερικό συνωμοσιών κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, τροφοδοτεί την υπερβολική βία της αστυνομίας κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

By