Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Διεθνής καταδίκη της βίας στην Αίγυπτο

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει το ξέσπασμα βίας στην Αίγυπτο

White_House_Front_Dusk_AlternateΛευκός Οίκος: Σεβαστείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, κάλεσε τη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου και τις Ένοπλες Δυνάμεις να «σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βούληση του λαού», και να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», ενόσω ο «κόσμος παρακολουθεί». Καταδίκασε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο από τις δυνάμεις ασφαλείας εκφράζοντας ωστόσο παράλληλα την αντίθεσή του στην απόφαση του Καΐρου να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα στην αφρικανική χώρα.

Οπως συμπλήρωσε ο Τζος Έρνεστ, η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο εξακολουθεί να αξιολογείται.

Γκιούλ: Απαράδεκτη η κατάσταση στην Αίγυπτο

«Η κατάσταση στην Αίγυπτο είναι απολύτως απαράδεκτη. Δεν μπορεί να παρεμβαίνει κατά αυτόν τον τρόπο ο στρατός, κατά των πολιτών που διαμαρτύρονται», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο.

«Η διεθνής κοινότητα, ιδίως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος, πρέπει να ενεργήσουν άμεσα για να σταματήσουν αυτή τη σφαγή» αναφέρει ο Ταγίπ Ερντογάν σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το αιματοκύλισμα κατά την επέμβαση στις δύο καθιστικές διαμαρτυρίες υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο.

Ανήσυχη η Ε.Ε. – ΟΗΕ: Συμφιλιωθείτε για να υπάρξει πρόοδος

Νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την έντονη ανησυχία της και κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Στο ίδιο μάλλον χλιαρό ύφος είναι και η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-Μουν, εξέφρασε «τη λύπη του που οι αιγυπτιακές αρχές επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν βία για να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση κι επισημαίνει ότι οι νεκροί και οι τραυματίες είναι εκατοντάδες.

Κάλεσε ακόμη «όλους τους Αιγύπτιους να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην προώθηση μιας διαδικασίας συμφιλίωσης» από την οποία δεν θα εξαιρείται καμία πλευρά. «Δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο οι Αιγύπτιοι να μην συμφωνούν μεταξύ τους για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος» ώστε να επιτευχθεί κάποια πρόοδος, όμως «το σημαντικό, σύμφωνα με τον Μπαν, είναι οι διαφορές να εκφραστούν με ειρηνικό τρόπο»., καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε κάλεσε επίσης «όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Αίγυπτο να εμποδίσουν την κλιμάκωση της βίας και να επιστρέψουν σε μία πολιτική διαδικασία».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By