Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διεθνή διάσκεψη για την Ουκρανία ζητά ο Βενιζέλος

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο της προσοχής, εκτιμά ο ΥΠΕΞ

venizelos-660_67

Διεθνή σύσκεψη στην οποία θα πρέπει να πάρουν μέρος η ΕΕ, η Ρωσία και τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία της Ουκρανίας, επιθυμεί ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε δηλώσεις του από τη Βουδαπέστη, όπου εκτάκτως συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβακίας, Τσεχίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, ο  κ. Βενιζέλος τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι πρώτη προτεραιότητα είναι ο διορισμός νέας κυβέρνησης στην Ουκρανία που θα έχει την ικανότητα να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την δημόσια ασφάλεια.

«Η δεύτερη προτεραιότητα, αυτή είναι η δική μου πρόταση είναι να οργανώσει μια διεθνής διάσκεψη για τα οικονομικά προβλήματα της Ουκρανίας, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε είδους άτακτης χρεοκοπίας» δήλωσε ο Βενιζέλος.

Το θέμα της Ουκρανίας ήταν εκτός ατζέντας. Ωστόσο, βρέθηκε στο επίκεντρο, δεδομένου και του ότι βρίσκεται στο Κίεβο η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Άστον.

Η Ουκρανία βρίσκεται στη μέση μιας επείγουσας οικονομικής ανάγκης, καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα του Κιέβου μειώνονται, ενώ το δημόσιο χρέος της χώρας εξακολουθεί να αυξάνεται.

«Στο χείλος της χρεοκοπίας» βρίσκεται η Ουκρανία, λέει ο υπηρεσιακός πρόεδρος, ενώ το ΥΠΟΙΚ τοποθετεί τις ανάγκες της χώρας στα 35 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφές με ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά και  Τουρκία προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας. O αξιωματούχος της ΕΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί ανέφερε ότι ενδέχεται να οργανωθεί μια σύνοδος διεθνών δωρητών ώστε να υπάρξει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By