Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δικό του νόμισμα «κόβει» το Ισλαμικό Κράτος

Η Οργάνωση θέλει να δημιουργήσει αποστάσεις από την διεθνή οικονομία

islamiko-kratos

Το αυτοανακηρυχθέν κράτος τους δεν έχει υπουργεία, ούτε αναγνωρίζεται από οποιαδήποτε κυβέρνηση του κόσμου, ενώ δέχεται διαρκώς αεροπορικές επιθέσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Τίποτα από αυτά όμως δεν φαίνεται να πτοεί το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο γνωστοποίησε τα σχέδιά του να… «κόψει» το δικό του νόμισμα!

Σύμφωνα με τους Financial Times, σε ανακοίνωσή του το Ισλαμικό Κράτος ανήγγειλε τη δημιουργία δικού του νέου νομίσματος, προκειμένου να διαχωρίσει την θέση του στο Ιράκ και τη Συρία από το «τυραννικό οικονομικό σύστημα που επιβάλλεται στους Μουσουλμάνους».

Η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα και ηχογραφημένο μήνυμα που υποστηρίζει ότι είναι του ηγέτη της, στο οποίο ο Μπαγκντάντι καλεί σε παγκόσμια τζιχάντ.

Το ηχητικό αυτό μήνυμα δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις λίγες ημέρες μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι ο Μπαγκντάντι τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ. Στο μήνυμα αυτό, διάρκειας 17 λεπτών, ο Μπαγκντάντι δεν αναφέρεται ευθέως στο συγκεκριμένο πλήγμα, όμως σχολιάζει γεγονότα που έλαβαν χώρα ύστερα από αυτό. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητα αυτού του μηνύματος, ούτε αν η φωνή που ακούγεται ανήκει πράγματι στον ηγέτη των τζιχαντιστών.

Στο μήνυμα δεν γίνονταν αναφορά στα σχέδια για το νέο νόμισμα, όμως ο Αμπού Μπιλάλ αλ Χομσί, ο οποίος λειτουργεί ως «σύνδεσμος» με το Ισλαμικό Κράτος, επιβεβαίωσε τη γνησιότητα του εγγράφου που αναγγέλλει τα σχέδια αυτά. «Είναι ένα πλήγμα κατά της συμμαχίας των Σταυροφόρων, και είναι μια νίκη που το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει οικονομία και έχει αυτάρκεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το μεγαλύτερο σε αξία νόμισμα, αυτό των 5 δηναρίων –σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους- θα περιέχει 21,25 γραμμάρια χρυσού 21 καρατίων, αξίας περίπου 694 δολαρίων, ενώ το μικρότερο σε αξία νόμισμα, των 10 φλουριών, θα περιέχει 10 γραμμάρια χαλκού αξίας περίπου 7 σεντς. Τα προτεινόμενα ασημένια νομίσματα ντίρχαμ θα έχουν αξία από 45 σεντς έως 4,5 δολάρια, με τις τρέχουσες τιμές.

Όπως επισημαίνουν οι FT, αν και η Οργάνωση θέλει να δημιουργήσει αποστάσεις από την διεθνή οικονομία, ωστόσο τα θεμέλια του νέου νομίσματος καθιστούν την οικονομία του Ισλαμικού Κράτους ακόμα πιο εξαρτώμενη από τις διακυμάνσεις στις παγκόσμιες αγορές πολυτίμων μετάλλων και εμπορευμάτων.

By