Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Διλήμματα αγορών: buy ή goodbye;

Το ’13 μόνο γκαντεμιά δεν έφερε στις αγορές… Το ’14;

505719539

Με αφορμή τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ για το γ΄τρίμηνο, θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει προκύψει ένα σημαντικό ερώτημα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας: Τι είναι αυτό που θέλουν οι αγορές.

Εξηγούμαστε: Το μεσημέρι της Πέμπτης δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ στο γ” τρίμηνο, που έδειξαν ανάπτυξη με ρυθμούς κατά 3.6% έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 3,1%. Ακόμα, η προσωπική κατανάλωση αναπτύχθηκε κατά 1.4% έναντι πρόβλεψης για 1,5%.

Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν σημαντικά στις 298 χιλιάδες για τον Νοέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για 323 χιλιάδες.  Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,7% έναντι 4,5% στην προηγούμενη αναφορά και οι εισαγωγές αυξήθηκαν στο 2,7% έναντι 1.9%.

Δεδομένων των παραπάνω και της θετικής πορείας, θα ανέμενε κανείς ενίσχυση των χρηματιστηριακών δεικτών, που παραδοσιακά ευδοκιμούσαν από τα θετικά μακροικονομικά αποτελέσματα. Ωστόσο αυτό δε συμβαίνει και αυτό αποδεικνύεται από τη νευρικότητα που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στις ευρωαγορές και στη Wall Street.

Για το Δεκέμβριο, το παραδοσιακό «Santa rally» των αγορών είναι πιο μαζεμένο από προηγούμενες χρονιές, λογικό αν συνυπολογιστεί ότι οι Dow Jones, S&P 500 αλλά και το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έχουν χάσει το μέτρημα από τα ιστορικά υψηλά που έχουν γράψει μέσα στο 2013. Επομένως, μπορεί να θεωρήσουμε ότι οι αγορές έχουν κορεστεί μερικώς από κέρδη;

Τι είναι αυτό που θέλεις;

Το πρώτο ζήτημα που απασχολεί τους επενδυτές παγκοσμίως είναι η νομισματική πολιτική της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ. Θυμίζουμε: Από την έναρξη της κρίσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Fed έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, που μεταφράζεται σε αγορά κρατικών αμερικανικών ομολόγων, ύψους 85 δισ. δολαρίων το μήνα.

Ο απερχόμενος επικεφαλής της τράπεζας (αναμένεται να τον αντικαταστήσει η Τζάνετ Γέλεν στην αρχή του 2014), Μπεν Μπερνάνκι, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι όσο η οικονομία των ΗΠΑ θα δείχνει σημάδια ισχυρής ανάκαμψης από την κρίση του 2008, τόσο πιο κοντά θα έρχεται ο σταδιακός περιορισμός του προγράμματος (tapering), η μείωση δηλαδή του τυπώματος χρήματος από την τράπεζα. Γεγονός που εγείρει ένα ερώτημα.

Απλά «γραφικοί» ή μάντεις κακών;

Τι είναι αυτό που θέλουν οι αγορές; Τη βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας, που θα φέρει επίσπευση και ευρύτερη χρήση του tapering, ή να παραμείνουν οι ΗΠΑ σε τροχιά ήπιας ανάπτυξης, κάτι που θα κάνει το τρέχον πρόγραμμα της Fed και το τύπωμα των 85 δισ. μηνιαίως, να συνεχιστεί;

Και αν υπάρχει αυτή η στάση του «δεν ξέρω τι θέλω» τώρα και εν μέσω θετικών οικονομικών μεγεθών, τι θα γίνει από την αρχή του έτους, που είναι και η πιθανότερη ημερομηνία σταδιακής εφαρμογής του tapering;

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι απολαυστικές οι «μάχες» που γίνονται στον «κόσμο» του twitter, με χρήστες που υπερασπίζονται το tapering να «trollάρουν» τους πολέμιους του, με τις ατάκες να είναι τουλάχιστον καυστικές.  Εμείς θα σας συστήσουμε να επισκεφτείτε το zerohedhe.com, για το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει ένα «καλό» λόγο για τα πάντα.

Τέλος, να προσθέσουμε ότι δεν επιζητούμε το ρόλο του Νοστράδαμου -που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε. Αξίζει όμως να θυμηθείτε ένα σχετικό πίνακα για την πολύ καλή πορεία που έχει η Wall Street και κάποιους επικίνδυνους συνειρμούς που προκύπτουν απ” αυτή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By