Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των χρηστών τα τελευταία χρόνια

Το 44,4% των χρηστών δηλώνουν άστεγοι, ενώ στο σύνολό τους οι χρήστες, έχουν ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση υγείας

narkwtika-xristes

Σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών τα χρόνια της κρίσης καταγράφουν τα στοιχεία του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Από το 2010 έως σήμερα το ποσοστό των αστέγων χρηστών που κυκλοφορούν στις «πιάτσες» της Αθήνας έχει διπλασιαστεί και οι περισσότεροι έχουν σοβαρά προβλήματα σωματικής υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες κατά τον ετήσιο απολογισμό του ΚΕΘΕΑ, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Γεράσιμος Νοταράς, ο διευθυντής του Βασίλης Γκιτάκος και ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ Μιχάλης Μυλωνάς, 44,4% των χρηστών που προσέγγισαν εφέτος οι ομάδες «δρόμου» του Κέντρου στις πιάτσες της Αθήνας, δηλώνουν άστεγοι (μένουν στον δρόμο ή σε εγκαταλελειμμένα σπίτια), όταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 35,2% και το 2010, 24,5%. Τέσσερις στους δέκα χρήστες ανέφεραν ότι στον χώρο που μένουν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και έξι στους δέκα ότι δεν έχουν τρεχούμενο νερό.

Συνολικά έξι στους δέκα χρήστες στις πιάτσες της Αθήνας δεν εργάζονται ούτε καν περιστασιακά, ενώ ειδικά για τις γυναίκες χρήστριες σχεδόν έξι στις δέκα εκπορνεύονται για να συντηρήσουν τον εθισμό τους και να επιβιώσουν. Στο σύνολό τους οι χρήστες έχουν ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση υγείας, αυξημένες ανάγκες περίθαλψης και φροντίδας και περιορισμένη έως ανύπαρκτη πρόσβαση στις υπηρεσίες: οι τέσσερις στους δέκα δεν έχουν ασφάλιση υγείας, ένας στους δέκα γνωρίζει ότι είναι οροθετικός και τρεις στους δέκα ότι πάσχουν από ηπατίτιδα, ποσοστά που είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερα καθώς η πλειονότητα των χρηστών δεν έχει κάνει πρόσφατα ή και ποτέ εξετάσεις.

Ο κ. Νοταράς αναφέρθηκε και στα προβλήματα υποστελέχωσης και τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση που αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ. Ζήτησε την άμεση πρόσληψη θεραπευτικού προσωπικού, για να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τη μείωσή του κατά 78 άτομα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι προσλήψεις έχουν «παγώσει» από το 2006. Οπως ανέφερε, οι νέες προσλήψεις είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του υφιστάμενου δικτύου υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ που το 2013 εξυπηρέτησε 13.500 περίπου χρήστες σε διάφορες φάσεις της θεραπείας τους.

Πηγή: Καθημερινή

By