Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διπλωματικές διεργασίες για την φυγή της Σουδανής που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό

Μια αμερικανίδα αξιωματούχος είχε επισημάνει την Πέμπτη ότι η Ιμπραχίμ διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ

sudanBB

Οι σουδανικές αρχές και αμερικανοί αξιωματούχοι στο Χαρτούμ διαπραγματεύονται ώστε να επιτραπεί στη νεαρή Σουδανή που είχε καταδικαστεί σε θάνατο επειδή ασπάστηκε τον χριστιανισμό και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη να φύγει από τη χώρα.

Η Μίριαμ Γιαχία Ιμπραχίμ Ισάγκ, 27 ετών, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ την Τρίτη, μία ημέρα αφού αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή, την ώρα που προσπαθούσε να φύγει από το Σουδάν με τον σύζυγο της, που είναι και αμερικανός υπήκοος, και τα δύο τους παιδιά.

Ο δικηγόρος της Μοχάναντ Μοστάφα δήλωσε ότι η Ιμπραχίμ, και η οικογένειά της μένουν στην αμερικανική πρεσβεία στο Χαρτούμ από την Πέμπτη, αφού οι σουδανικές αρχές την άφησαν ελεύθερη με τον όρο να παραμείνει στη χώρα.

«Αυτή τη στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ σουδανών και αμερικανών αξιωματούχων ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για να φύγουν από τη χώρα η Μίριαμ και η οικογένειά της», είπε μια πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Ιμπαρχίμ κρατήθηκε την Τρίτη στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ επειδή κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να φύγει από τη χώρα με πλαστά έγγραφα. Η νεαρή γυναίκα παρουσίασε στις αρχές τα έκτακτα ταξιδιωτικά έγγραφα που είχε εκδώσει η πρεσβεία του Νότιου Σουδάν στη χώρα και τη βίζα που έχει λάβει από την αμερικανική πρεσβεία στο Χαρτούμ.

Η 27χρονη, κόρη μουσουλμάνου αλλά χριστιανή η ίδια όπως και ο σύζυγός της, είχε καταδικαστεί καταδικάστηκε από δικαστήριο του Σουδάν σε θάνατο δι’ απαγχονισμού στις 15 Μαΐου με βάση τον ισλαμικό νόμο που εφαρμόζεται στη χώρα και απαγορεύει την αλλαγή θρησκεύματος.

Παρότι οι αρχές της χώρας την άφησαν ελεύθερη έπειτα από πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα, το Σουδάν εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την Ιμπαραχίμ ως μια χριστιανή Νοτιοσουδανή, διότι δεν αναγνωρίζει τον γάμο της. Οι μουσουλμάνες δεν επιτρέπεται να παντρεύονται χριστιανούς βάσει της σαρίας, (ισλαμικού νόμου) που ισχύει στη χώρα.

«Οι συζητήσεις έχουν στόχο να βγει από τη χώρα με σουδανικό διαβατήριο», σημείωσε η πηγή αυτή. Ο Ντάνιελ Ουάνι, σύζυγος της Μίριαμ, είπε στο Ρόιτερς ότι έγινε «παρεξήγηση» και λάθος όταν οι σουδανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφά της δεν είναι έγκυρα, προσθέτοντας ότι η γυναίκα του θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να πάρει την νοτιοσουδανική υπηκοότητά του.

«Γίνονται διπλωματικές διεργασίες και η σουδανική κυβέρνηση έχει προσφέρει τη βοήθειά της σε συνεργάζεται στο θέμα αυτό», σημείωσε ο Ουάνι. «Θα φύγουμε αυτή τη φορά με ομαλό τρόπο και θα ταξιδέψουμε με έγγραφα που θα δέχονται οι σουδανικές αρχές», πρόσθεσε. Το Νότιο Σουδάν, η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι χριστιανοί, κηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος από το Σουδάν έπειτα από δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε το 2011, τερματίζοντας με αυτό τον τρόπο πολλά χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Μια αμερικανίδα αξιωματούχος είχε επισημάνει την Πέμπτη ότι η Ιμπραχίμ διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ.

By