Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Διυλιστήριο έκλεισε μετά από πυρκαγιά με έξι νεκρούς

Επτά τραυματίστηκαν ενώ ακόμη δύο αγνοούνται

ergostasio_molunsi aera

Την παραγωγή πετρελαίου στο διυλιστήριο Ακχίνσκ στην κεντρική Σιβηρία αποφάσισε να σταματήσει η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία Rosneft μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις του και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι άτομα, σύμφωνα με πηγές από τον κλάδο της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Μία από τις πηγές δήλωσε ακόμα ότι οι επισκευές μπορεί να διαρκέσουν ως και έξι μήνες.

Η Rosneft ανακοίνωσε ότι η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής σε μονάδα που παράγει σχεδόν 140.000 βαρέλια την ημέρα, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς. Ένας εκπρόσωπος της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας αρνήθηκε να μιλήσει για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων ή την επίπτωση που μπορεί να έχει το συμβάν στην παραγωγή του διυλιστηρίου.

Ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών δήλωσε ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, επτά τραυματίστηκαν ενώ ακόμη δύο αγνοούνται. Πηγές του πετρελαϊκού τομέα δήλωσαν ότι η μονάδα όπου ξέσπασε η φωτιά υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ και άλλες μονάδες του διυλιστηρίου έχουν πληγεί. «Χωρίς αυτήν τη μονάδα, η διαδικασία παραγωγής είναι αδύνατη», είπε η πηγή.

Το εργοστάσιο παρήγαγε 2,3 εκατομμύρια εξαγώγιμους τόνους πετρελαίου το 2013, εκ των οποίων οι 1,8 εκατομμύρια τόνοι διοχετεύτηκαν μέσω των λιμανιών Τουάπσε και Ταμάν της Μαύρης Θάλασσας. Περίπου 400.000 τόνοι εξήχθησαν μέσω του Ειρηνικού Ωκεανού. Επίσης εξήγαγε 220.000 τόνους ντίζελ και 200.000 τόνους βενζίνης από την Άπω Ανατολή τον προηγούμενο χρόνο.

Το εργοστάσιο είχε κλείσει στις 11 Μαΐου για τακτική συντήρηση και η προγραμματισμένη επανεκκίνηση της λειτουργίας του έγινε μεταξύ της 12ης και 16ης Ιουνίου αντί για τις 19 Ιουνίου, όπως είχε κανονιστεί εξ αρχής, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας.

By