Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΔΝΤ: Ενέκρινε τη δόση για την Κύπρο

Την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου της στην Κύπρο ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

laikikyproubank
Η έκθεση της αποστολής του Ταμείου στην Κύπρο, με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου, καθώς και οι τοποθετήσεις μελών του ΔΣ, κρίνονται θετικές για τη μέχρι τώρα εφαρμογή του προγράμματος από μέρους των κυπριακών αρχών, με βάση όσα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη δεύτερη αξιολόγηση στο πλαίσιο του τριετούς οικονομικού προγράμματος στήριξης από Διευρυμένο Πιστωτικό Μηχανισμό, ύψους 891 εκατομμυρίων SDR [Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων], δηλαδή περίπου 1 δισεκ. ευρώ ή 1.4 δισεκ. δολαρίων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης επιτρέπει την εκταμίευση 74,2 εκατομμυρίων SDR (περίπου 83,5 εκατομμύρια ευρώ ή 114 εκατομμύρια δολάρια), που ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις της συμφωνίας σε 222,7 εκατ. SDR (περίπου 250,4 εκατ. ευρώ ή 341,9 εκατ. δολάρια).

Επισημαίνεται ακόμη ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε επίσης την αίτηση των Αρχών (της Κύπρου) για την τροποποίηση των κριτηρίων απόδοσης για τους δημοσιονομικούς στόχους του Δεκεμβρίου 2013.

Σημειώνεται επίσης ότι «η συμφωνία του Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού που εγκρίθηκε στις 15 Μαΐου 2013, αποτελεί μέρος ενός συνδυαστικού χρηματοδοτικού πακέτου με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) που ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Στοχεύει στη σταθεροποίηση του οικονομικού συστήματος της χώρας, την επίτευξη δημοσιονομικής βιωσιμότητας και τη στήριξη της ανάκαμψης των οικονομικών δραστηριοτήτων για τη διατήρηση της ευημερίας του πληθυσμού».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By