Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΔΝΤ: Χρειάζεται να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη

 Το  Ταμείο προβλέπει ότι οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης θα εξέλθουν από την ύφεση το 2014

 

dnt

Η Ευρωζώνη χρειάζεται να συνεχίσει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ακόμη και στις πιο πλούσιες χώρες της, ώστε να τονωθεί η βελτιούμενη αλλά ακόμη ασθενική ανάπτυξή της, υποστήριξε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό ταμείο.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης θα εξέλθουν από την ύφεση το 2014 —μετά την ύφεση -0,4% που αναμένεται να καταγραφεί σε αυτήν το 2013—, αλλά τονίζει πως οι μεταρρυθμίσεις στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, των υπηρεσιών και του εμπορίου είναι αναγκαίες για να τονωθεί η ανάπτυξη.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος τα τελευταία δύο χρόνια αλλά η αύξηση της ανάπτυξης και η επιτάχυνση του ρυθμού δημιουργίας θέσεων εργασίας αποτελούν μείζονες προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες», σημείωσε ο Ρεζά Μογαντάμ, επικεφαλής της διεύθυνσης του ΔΝΤ η οποία είναι αρμόδια για την Ευρώπη.

«Υπάρχει ανάγκη να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις χώρες με πλεονάσματα», υποστήριξε ο Μογαντάμ. Σημείωσε ότι η τόνωση της ζήτησης στις χώρες αυτές δεν επαρκεί για να ωφελήσει το σύνολο της ευρωζώνης.

Ο Μογαντάμ αναγνώρισε ότι οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της ευρωζώνης, μέσω της χορήγησης ρευστότητας και της διατήρησης των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, αλλά σημείωσε πως «η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να επιλύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα».

Η αρμόδια διεύθυνση του ΔΝΤ εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική για την κατάσταση στην Ισπανία, η οικονομία της οποίας προβλέπει ότι θα συρρικνωθεί κατά 1,3% και θα αναπτυχθεί με ένα ρυθμό ο οποίος δεν θα υπερβεί το 0,2% το 2014.

Σύμφωνα με τον Ραντζίτ Τέτζα, υποδιευθυντή του τμήματος του Ταμείου για την Ευρώπη, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν επικεντρωθεί στην κατάργηση θέσεων εργασίας στη χώρα αυτή.

«Αυτός δεν είναι ένας εφαρμόσιμος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που αφορούν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το χρέος — οι σθεναρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα προσέφεραν μια κατά πολύ ταχύτερη μείωση του χρέους», υποστήριξε ο Τέτζα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By