Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δυσπιστούν στις Βρυξέλλες για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα

Την έκπληξή του για την «αυτοπεποίθηση» που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 εμφανίσθηκε σήμερα Παρασκευή από τις Βρυξέλλες ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος

EU-GREECE-EUROZONE-FINANCE-FEATURE

Ενημερώνοντας δημοσιογράφους για την ατζέντα του προσεχούς Eurogroup ο αξιωματούχος δήλωσε πως είναι «εκπληκτικά» νωρίς προκειμένου η Eurostat να έχει μια καθαρή εικόνα για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, ενώ εξέφρασε την έκπληξή του για το πόσο σίγουρη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά στο συγκεκριμένο ζήτημα, προσθέτοντας πάντως πως εύχεται η κυβέρνηση να έχει δίκιο.

Ακόμη, ξεκαθάρισε πως το Eurogroup θα είναι ευχαριστημένο αν το πλεόνασμα πιστοποιηθεί πως είναι στο επίπεδο που λέει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς αυτό θα συνεπάγεται πως η αναχρηματοδότηση του χρέους δεν θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια.

Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους είπε πως όταν επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και υπό την προϋπόθεση πως έχουν εκπληρωθεί οι όροι του προγράμματος, θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το χρέος.

Τι θα φέρει το Eurogroup 

Ο αξιωματούχος ανέφερε πως στο Eurogroup Δευτέρας θα γίνει ένας απολογισμός της κατάστασης στην Ελλάδα και εκτίμησε πως θα υπάρξει προκαταρκτική συμφωνία με την τρόικα έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου. «Είμαστε πολύ κοντά στην επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση καθώς υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει», τόνισε.

Σύμφωνα με το κοινοτικό στέλεχος η Ελλάδα έχει μεγάλες λήξεις ομολόγων στα μέσα Μαΐου και το επιθυμητό είναι ο έλεγχος να έχει ολοκληρωθεί πολύ πριν από τότε. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως και εν όψει των λήξεων ομολόγων του Αυγούστου θα πρέπει να διευκρινισθεί το πως θα καλυφθούν συνολικά οι χρηματοδοτικές ανάγκες, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα νέο πρόγραμμα.

Όπως είπε θα πρέπει να δοθούν διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται κανονικά μέχρι το τέλος του 2014, αλλά και ακόμη παραπέρα , καθώς το ΔΝΤ θα συνεχίσει τη χρηματοδότησή της Ελλάδας μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016.

By