Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Σε διαθεσιμότητα από την Τρόικα ο Μανιτάκης

Σύσκεψη μέχρι τα ξημερώματα στο σπίτι του Σαμαρά – Το τηλεφώνημα Πρωθυπουργού στον Κουβέλη

Debate at Parliament /  ???????? ???? ?????

του Γιάννη Πιτταρά

Στο αυριανό ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με τον Πολ Τόμσεν, τον Ματίας Μορς και τον Κλάους Μαζούχ ευελπιστεί η κυβέρνηση να λυθεί ο γόρδιος δεσμός και να δοθεί μια συνολική πολιτική λύση για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας.

Στο Μέγαρο Μάξιμου ξέρουν πολύ καλά ότι η παράταση στη διαπραγμάτευση, παρατείνει και την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ ευρώ, που συμπαρασύρει εκ των πραγμάτων και την εκταμίευση της δόσης του α’ τριμήνου ύψους 6 δισ ευρώ.

Τα μηνύματα που φθάνουν από τις Βρυξέλλες στο οικονομικό επιτελείο, κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μια έκτακτη συνεδρίαση του eurogroup 4 ή 5 Μαϊου, Μεγάλο Σάββατο ή ανήμερα του Πάσχα δηλαδή και εκεί να ανάψει το πράσινο φως για ένα ποσό συνολικά 8,8 δις ευρώ!

 

Σε «διαθεσιμότητα» ο Μανιτάκης

Μέχρι τη μιάμιση τα ξημερώματα στο σπίτι του Πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς από κοινού με τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Χρήστο Σταϊκούρα,την γγ του ΥΠΕΘΟ και τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη  επιχειρούσαν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό στην εμπλοκή που δημιουργήθηκε με την άρνηση της τρόικα να δεχθεί το πρόγραμμα Μανιτάκη για την κινητικότητα στο δημόσιο, αφού απαιτεί ονόματα και διευθύνσεις των 20.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν έως το 2014.  Το πρωί, μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ τον οποίο διαβεβαίωσε ότι: «δεν τίθεται θέμα Μανιτάκη».

Αφορμή το «βέτο» για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έθεσε η τρόικα και η πρόθεσή της να μην διαπραγματευτεί πλέον μαζί του τις όποιες αλλαγές στο δημόσιο τομέα, αλλά απευθείας με τον Γιάννη Στουρνάρα!

Το «πολεμικό» κλίμα ήρθε να επιβεβαιώσει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος μετά το χθεσινοβραδινό ραντεβού με την τρόικα έλεγε ξεκάθαρα ότι «ο Γ. Στουρνάρας εκπροσωπεί την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα»…

Οι διαρροές αυτές ήταν αρκετές για να προκαλέσουν – μέσα στη νύχτα – μια μίνι κυβερνητική κρίση με τον κ. Μανιτάκη να απαντά μέσω συνεργατών του ότι «όποιος κάνει τη διαπραγμάτευση, να βάλει και την υπογραφή του».

 

Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά

Ακολούθησε το οργισμένο τηλεφώνημα του Αντώνη Μανιτάκη στον Φώτη Κουβέλη ζητώντας την στήριξή του.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ που τον επέλεξε για την συγκεκριμένη κυβερνητική θέση – σύμφωνα με πληροφορίες – εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του και του μετέφερε την πεποίθηση και του ίδιου του πρωθυπουργού ότι το σχέδιο για την κινητικότητα στο δημόσιο θα προχωρήσει κανονικά.

 

Αγκάθι ακόμα και το Deal Εθνικής – Eurobank

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας εμφανίζονται επιφυλακτικοί ακόμα και για τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για μια πιθανή συγχώνευση Εθνικής – Eurobank , αφού σύμφωνα με όσους μετέχουν στις συζητήσεις, δείχνουν να μην έχουν πειστεί για το αν ικανοποιεί κάποια συγκεκριμένη ανάγκη ή όχι και για το αν αυτή καθεαυτή η συμφωνία θα αποδώσει στην πράξη ή θα απαιτηθούν περισσότερα χρήματα στο τέλος για την ανακεφαλαιοποίησή της!

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τις ενστάσεις της τρόικας για τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θέλουν να πειστούν για τις συνέργειες και ότι δεν θα βάλουν άλλα λεφτά για την ανακεφαλαιοποίηση». Προσέθετε δε ότι «δεν μπορούν να θέσουν βέτο αλλά αυτοί βάζουν τα λεφτά».

Προκαλεί ωστόσο εντύπωση η στάση αυτή της τρόικα, όταν οι ίδιοι άνθρωποι πριν από λίγους μήνες επιχειρηματολογούσαν και υπερθεμάτιζαν για την ανάγκη να δημιουργηθούν δύο, το πολύ τρία μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα που θα θωρακίσουν την ελληνική οικονομία…

Η φράση του Γιάννη Στουρνάρα όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το αν υπάρχει κάτι νεότερο με τις τράπεζες, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μάξιμου επιβεβαίωσε απλώς την εμπλοκή και σε αυτό το θέμα: «Όχι, δεν υπάρχει τίποτα νεότερο».

 

 

 

By