Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δύσκολη αρχή με κινητικότητα- πλειστηριασμούς

Διευρυμένη σύσκεψη την Τρίτη στο Μαξίμου για την κινητικότητα και συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου εντός της εβδομάδας για πλειστηριασμούς και προγραμματική συμφωνία.

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Το πρώτο καυτό μέτωπο που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση μετά το ολιγοήμερο διάλειμμα του Δεκαπενταύγουστου είναι η κινητικότητα, ενώ ανοιχτή πληγή για την κυβερνητική συνοχή παραμένει  η συζήτηση περί άρσης αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί αύριο διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους «μνημονιακούς» υπουργούς, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των προαπαιτούμενων. Στη σύσκεψη θα ελεγχθεί σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι μνημονιακές εκκρεμότητες και πως πρέπει να προχωρήσουν τα ανοιχτά θέματα ώστε η κυβέρνηση να είναι συνεπής στα χρονοδιαγράμματα και τις υποχρεώσεις της, όταν καταφθάσουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τα πλέον επείγοντα ζητήματα είναι η λίστα των εργαζομένων σε υπουργεία, δήμους και ανώτατη εκπαίδευση που θα υπαχθούν σε καθεστώς κινητικότητας, καθώς το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να δώσει στην τρόικα 8.300 επιπλέον ονόματα και να έχει αρχίσει να ετοιμάζεται για το τρίτο κύμα κινητικότητας επιπλέον 14.500 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους.

Στον τομέα της οικονομίας τα φλέγοντα μέτωπα είναι βεβαίως το δημοσιονομικό κενό, η απόδοση των μέτρων για τη «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ και ο νέος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας τον  οποίο η κυβέρνηση πρέπει να έχει έτοιμο έως τις 15 Σεπτεμβρίου και ταυτόχρονα να πείσει την τρόικα πως δεν είναι αναγκαία η συνέχιση της είσπραξης του μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Όλα αυτά εν μέσω των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων που προκαλούν απολύσεις και φοροκαταιγίδα, καθώς από τα τέλη Αυγούστου αρχίζουν να καταφθάνουν οι «λυπητερές» της εφορίας για φόρο εισοδήματος και ΦΑΠ, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων με οργή παρακολουθούν τα σενάρια για «σεισμόσημο» στα ακίνητα και τη συζήτηση για την άρση αναστολής των πλειστηριασμών.

Οι πλειστηριασμοί συνεχίζουν να απειλούν την εύθραυστη ισορροπία της κυβέρνησης, με τους βουλευτές να στέλνουν σαφή μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου (τελευταίο «κρούσμα» οι δηλώσεις 11 βουλευτών στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία) και το Μαξίμου να επιμένει δια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αλλά και δια διαρροών του υπουργείου Ανάπτυξης στην αναγκαιότητα άρσης του σημερινού καθεστώτος για να μη σκάσει «φούσκα» στην αγορά ακινήτων και να μην απειληθούν οι τράπεζες.

Την οριστική στάση της κυβέρνησης θα αποφασίσουν σε συνάντηση τους, που θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα εντός της εβδομάδας και οπωσδήποτε πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κ.Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι πλειστηριασμοί δεν θα είναι βεβαίως το μόνο θέμα της συνάντησης, που θα είναι εφ όλης της ύλης και θα έχει και το χαρακτήρα προετοιμασίας ενόψει ΔΕΘ. Καθώς δε εκκρεμεί η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, είναι και αυτό ένα θέμα που θα πρέπει να λυθεί σε αυτή τη συζήτηση και πάντως επίσης πριν τη ΔΕΘ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By