Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

«Δώρο Χριστουγέννων» από την τρόικα

Παρά την προσπάθεια δημιουργίας αρνητικής εικόνας, το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας είναι καλύτερο

stournaras_hop800

Όλα βαίνουν εντός προγράμματος για την κυβέρνηση, καθώς τα καλά λόγια για την Ελλάδα σήμερα περισσεύουν και η τρόικα τελικά θα εμφανιστεί στην Αθήνα. Διαψεύδεται έτσι η προσπάθεια να επικοινωνηθεί προς τα έξω, ότι μαύρα σύννεφα καλύπτουν τις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και τους ευρωπαίους εταίρους.

Αντιθέτως,  παρά τις μικροκαθυστερήσεις και εκτός απροόπτου φυσικά, τον Δεκέμβριο αναμένεται να εκταμιευθεί το ένα δισ. ευρώ που έχει απομείνει από τον Ιούνιο και την άνοιξη του 2014 τα 4,9 δισ. ευρώ της δόσης του Δεκεμβρίου.

Το οικονομικό ημερολόγιο της Ελλάδας βρίσκεται η πληρωμή τον προσεχή Ιανουάριο (11/1/2014) 1,8 δισ. ευρώ για την εξόφληση ομολόγων που λήγουν και τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών. Με το ένα δισ. ευρώ που έχει απομένει από την δόση του Ιουνίου και ένα μέρος του «πρωτογενούς πλεονάσματος» θα εξοφληθούν τα 1,8 δισ. ευρώ.

Η τρόικα θα έρθει λοιπόν κανονικά στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα και δεν χαλάνε τα σχέδια κανενός για το «πολυαναμενόμενο σκι» των παροικούντων στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο να πετύχει το «πρωτογενές πλεόνασμα», αλλά και να μην το καταφέρει, με λίγο παραπάνω εσωτερικό δανεισμό και με αναβολή των «υποσχέσεων» για χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει και το capital.gr, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει τις λήξεις δημόσιου χρέους του Μαΐου που αγγίζουν τα 5,6 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει «εισπράξει» τις δόσεις του Δεκεμβρίου από τον EFSF και το ΔΝΤ που αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ.

eurogroup

Αυτό σημαίνει ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει πολύ δύσκολα θέματα, όπως οι επιπλέον απολύσεις και η εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης που θα πρέπει να γίνει μέσα στον Δεκέμβριο για τους πλειστηριασμούς. Γι’ αυτή την «συμφωνία» θα έρθει τον Ιανουάριο η τρόικα στην Αθήνα και όχι για τις εκκρεμότητες του Ιουνίου.

Η εκταμίευση εκείνης της δόσης έχει εξ αρχής προγραμματισθεί να είναι σταδιακή και σε συνάρτηση με το ποσοστό των μνημονιακών υποχρεώσεων που θα έχουν συμφωνηθεί. Εξ ου και η «έγνοια» των διαπραγματευτών να κλείσουν όσο περισσότερα θέματα μπορούν όσο γίνεται πιο μακριά από πλευράς χρόνου γίνεται από τις εκλογικές ημερομηνίες του 2014.

Παρ” όλη την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, το κλίμα για την Ελλάδα, τουλάχιστον για τη δόση που αναμένεται να λάβει τώρα τον Δεκέμβριο, είναι θετικό.

Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις της Τρίτης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πρώτος απ” όλους ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας που προσερχόμενος στο Eurogroup έδωσε το στίγμα: «Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

scheuble800_533

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την οποία ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως στην ελληνική προσπάθεια για τον Δεκέμβριο τουλάχιστον :«Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ δρόμο. Ψήφισε τον προϋπολογισμό της. Υπάρχουν ανοικτά θέματα με την τρόικα αλλά τους τελευταίους 15 μήνες προχώρησαν περισσότερο απ” όσο νομίζαμε στο θέμα των ελλειμμάτων».

deiselblum800_533

Επιστρέφει η τρόικα την Τρίτη

Περισσότερο επιφυλακτικός, χωρίς όμως να δίνει αρνητικό στίγμα εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ που αναζητάει στοιχεία που θα τροφοδοτήσουν την ελπίδα του για την Ελλάδα: «Σίγουρα έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, αλλά αναμένει να ενημερωθεί από τους εκπροσώπους της τρόικας».

Επιπλεον, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα θα επιστρέψει την Τρίτη στην Αθήνα η Τρόικα για να αξιολογήσουν την πρόοδο της εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

«Θα πάνε στην Αθήνα αύριο για να συνεχίσουν να εργάζονται με τις ελληνικές αρχές για να επιλύσουν όσα θέματα είναι δυνατόν το αργότερο ως τα τέλη της χρονιάς», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά το τέλος του Eurogoup.

Ε.Σ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By