Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

-«Είσαι αρχιερέας της συγκάλυψης» -«Είσαι νούμερο»! Διακόπηκε επεισοδιακά η προανακριτική

lista lagarde papakostantinou stick

 Ασάφειες για το τι ήξερε ο Γ. Παπανδρέου από την κατ” αντιπαράσταση εξέταση Διώτη – Μπίκα.

lista lagard proanaktitiki bouli papakostantinou
© FOSPHOTOS Panayiotis Tzamaros

Επεισοδιακή αποδείχθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής για την Λίστα Λαγκάρντ, η οποία διακόπηκε βιαίως μετά από έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον πρόεδρο της Χρήστο Μαρκογιαννάκη και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αντικείμενο της επιτροπής ήταν η κατ” αντιπαράσταση εξέταση του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνου Μπίκα και του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη.

Με αφορμή παρεμβάσεις του προέδρου της επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκη, ο οποίος επιχείρησε να περιορίσει τον χρόνο των ερωτήσεων στους δύο μάρτυρες, με βάση την κρίση του για το αν υπάρχουν ή όχι αντιφάσεις στις καταθέσεις τους η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέφρασε έντονες ενστάσεις για την διαδικασία.

Μετά από αντιδικία με το προεδρείο απευθυνόμενη προς τον Χρ.  Μαρκογιαννάκη είπε ότι «είσαι αρχιερέας της συγκάλυψης» ενώ στην συζήτηση παρενέβη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος είπε προς την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου την φράση «είσαι νούμερο» και μάλιστα 4 φορές!

Η κατ” αντιπαράσταση εξέταση

Παρότι…τα είπανε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή, Ι. Διώτης (πρώην επικεφαλης ΣΔΟΕ) και Κ. Μπίκας (επικεφαλής ΕΥΠ), δηλαδή οι δύο κατ’ αντιπαράσταση μάρτυρες που εξετάστηκαν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την Λίστα Λαγκάρντ δεν συμφώνησαν για τον ρόλο της ΕΥΠ προκειμένου να έρθει η λίστα στην Ελλάδα.  Ο Ι. Διώτης επισήμανε πως αποκόμμισε την εντύπωση ότι υπήρχε σαφής εμπλοκή της ΕΥΠ προκειμένου να εισαχθεί η λίστα από την Γαλλία στην χώρα επισημαίνοντας ότι αυτή η εντύπωση ενισχύθηκε από όσα του είπαν ο Κ. Μπίκας και ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Με βάση όσα είπε στην προανακριτική ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Κ. Μπίκας, την περασμένη Παρασκεηή τηλεφώνησε στον Ι. Διώτη ζητώντας διευκρινήσεις για τα e-mail που είδαν το φώς της δημοσιότητας πρόφατα.  Σύμφωνα πάντα με τον Κ. Μπίκα ο Ι. Διώτης υποστήριξε ότι στα e-mail αναφέρονταν στον τρόπο που ήρθε η λίστα στην Ελλάδα. Να θυμίσουμε ότι η επίμαχη ηλεκτρονική αλληλογραφία αναφέρονταν σε ενημέρωση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και σε εμπλοκή της ΕΥΠ.

Από την πλευρά του ο Ι. Διώτης, υποστήριξε ότι δεν ήταν στην αρμοδιότητα του να συζητά θέματα σχετικά με την ΕΥΠ προσθέτοντας για τον Γ. Παπανδρέου πως δεν εννοεί ότι ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ. Για το ίδιο θέμα ο Κ. Μπίκας δήλωσε ότι δεν θυμάται τις ακριβώς συζήτησε με τον πρώην πρωθυπουργό. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν μίλησαν για «ποσά και ονόματα».

Παράλληλα σε συνομιλία που είχε ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο ο τελευταίος φέρεται ότι ζήτησε να καταθέσει στην επιτροπή την Πέμπτη. Όσον αφορά το θέμα της κατάθεσης του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, αναμένεται να «κλείσει» την ερχόμενη εβδομάδα.

Θυμίζουμε ότι τα  πρακτικά της κατάθεσης του Ι. Διώτη στην προανακριτική επιτροπή έχει ήδη ζητήσει ο Γρηγόρης Πεπόνης, ο εισαγγελικός λειτουργός που έχει αναλάβει την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Λαγκάρντ.

By