Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΕΑΣ: Ποινικές διώξεις κατά 19 μελών της διοίκησης για παράνομες αποζημιώσεις

 Για υπόθεση κακής οικονομικής διαχείρισης, που φέρεται να προκάλεσε ζημιά του Δημοσίου που υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ 

dikastiria

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς σε βάρος στελεχών, της περιόδου 2006 έως 2010, της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), για υπόθεση κακής οικονομικής διαχείρισης, που φέρεται να προκάλεσε ζημιά του Δημοσίου που υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Η δίωξη αφορά στο αδίκημα της απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου και στρέφεται κατά 19 ατόμων- μέλη των διοικήσεων των ΕΑΣ την περίοδο 2006- 2010.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οι υπεύθυνοι της εταιρίας φέρονται να χορηγούσαν σε υπαλλήλους που αποχωρούσαν λόγω συνταξιοδότησης αποζημιώσεις που έφθαναν έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις προβλεπόμενες. Τονίζεται μάλιστα ότι πλην του σχετικού νομού περί Εταιριών Κοινής Ωφέλειας, για το θέμα των αποζημιώσεων υπήρχε και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους -την οποία είχε υιοθετήσει του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- η οποία προέβλεπε πλαφόν 15.000 ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι, ως μέλη διοικήσεων των ΕΑΣ, φέρονται να είχαν επιτρέψει να χορηγηθούν αποζημιώσεις που έφθασαν σε κάποιες περιπτώσεις και τις 80.000 ευρώ, δαπάνες που, κατά τη δικογραφία, φαίνεται να προκάλεσαν στην επιχείρηση ζημιά τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ.

πηγή : AMΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By