Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Εγινε γενναιόδωρος λόγω… εγκεφαλικού

Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά

egkefalosΑνευ προηγούμενου χουβαρντάς έγινε από τη μία στιγμή στην άλλη ένας 49χρονος στο Ρίο ντε Ζανέιρο. Ο άνδρας, έπειτα από εγκεφαλικό που υπέστη, εκδήλωσε μια σπάνια νόσο που ονομάζεται υπέρμετρη και επίμονη γενναιοδωρία. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση, στην οποία συντελλούνται αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου και έχουν ως αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να σταματήσει να μοιράζει χρήματα, δώρα, τρόφιμα και άλλα είδη.

«Αρχισε ξαφνικά να μοιράζει χρήματα και τρόφιμα σε παιδιά στον δρόμο. Επιπλέον, όταν πήγε στη δουλειά του, δεν είχε πια τη δυνατότητα να διαχειρίζεται καταστάσεις και να παράγει έργο. Είχε γίνει μια ξαφνική και μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά του» λέει η σύζυγός του.

Οι ειδικοί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο χαρακτήρισαν το περιστατικό εντυπωσιακό καθώς, όπως εξήγησαν, «συνήθως έπειτα από εγκεφαλικό ο ασθενής παρουσιάζει κοινωνική φοβία και κλείνεται στον εαυτό του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ασθενής εκδήλωσε ακριβώς το αντίθετο, εξωστρέφεια και γενναιοδωρία».

Ο 49χρονος μιλώντας στους γιατρούς είπε πως γνωρίζει ότι έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά και στα συναισθήματά του και πως «όταν δεις τον Χάρο με τα μάτια σου, οφείλεις να γίνεις καλύτερος άνθρωπος».

Το εγκεφαλικό δεν είναι η μόνη αιτία που μπορεί να προκαλέσει παθολογική γενναιοδωρία. Αυτή μπορεί να προκληθεί και σε άτομα με μανία, άνοια, και νόσο του Πάρκινσον.

Η αξονική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε έδειξε κακή αιμάτωση σε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου, μεταξύ των οποίων και στον μετωπιαίο λοβό, οι οποίες επηρεάζουν τον χαρακτήρα του ανθρώπου.

Οι γιατροί προσπάθησαν να τον θεραπεύσουν, αλλά εδώ και δύο χρόνια δεν έχει γίνει καμία αλλαγή και ο Βραζιλιάνος συνεχίζει να είναι ανοιχτοχέρης. Το περιστατικό απασχόλησε τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και οι λεπτομέρειες για τον ασθενή δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal Neurocase».

«Η αλλαγή συμπεριφοράς δεν είναι και τόσο σπάνια στη νευρολογία. Το περιστατικό αυτό ξεπερνά όμως κάθε προηγούμενο», λέει ο νευρολόγος δρ Λάρι Γκολντστέιν.

Πηγή: Τα Νέα

(Visited 1 times, 1 visits today)
By