Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εγκλωβισμένη στη λιτότητα και η Βρετανία

britainΕγκλωβισμένη στη λιτότητα και την ύφεση φαίνεται να βρίσκεται και η Βρετανία, όπως προκύπτει από τον νέο προϋπολογισμό που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Τζόρτζ Όσμπορν, ο οποίος πρότεινε περικοπές  2,5 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας πρόκειται να μειώσει το βασικό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20% από τον Απρίλιο του 2015, σε μια προσπάθεια βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Η φορολογία για τις επιχειρήσεις προβλέπεται να μειωθεί στο 21% το 2014.

Παράλληλα ο Όσμπορν ανέφερε ότι το αφορολόγητο για τα φυσικά πρόσωπα θα αυξηθεί στις 10.000 λίρες το οικονομικό έτος 2014-2015, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι αναναμενόταν. Η κυβέρνηση συνασπισμού είχε δεσμευτεί να αυξήσει το αφορολόγητο όριο στις 10.000 λίρες πριν από το 2015. «Σχεδόν τρία εκατομμύρια πολίτες ακόμη μεταξύ των πιο χαμηλόμισθων, δεν θα καταβάλουν πλέον καθόλου φόρο», δήλωσε ο Όσμπορν, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «ένα ιστορικό επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης». Λίγες ώρες μετά ανακοινώθηκε ότι η ανεργία αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ανέργων στους 2,516 εκατ. ανθρώπους.

Οι επίσημες προβλέψεις πάντως για την ανάπτυξη της Βρετανίας αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για το 2013 και το 2014, ενώ η μείωση του χρέους θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί. Η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα φτάσει φέτος το 0,6%, αντί της προηγούμενης πρόβλεψης για 1,2% που είχε ανακοινωθεί το Δεκέμβριο. Η ανάπτυξη αναμένεται στη συνέχεια να φτάσει το 1,8% το 2014, έναντι 2,0% που προβλεπόταν.

Εξάλλου η αναλογία του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ δεν θα μειωθεί παρά από το 2017-2018, δήλωσε ο Όζμπορν μιλώντας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, ενώ το Δεκέμβριο είχε ήδη υποχρεωθεί να αναβάλει το στόχο αυτό για ένα χρόνο. «Παρά τις προόδους που έχουμε επιτελέσει, μένουν πολλά για να γίνουν» και θα πρέπει να ληφθούν «δύσκολες αποφάσεις», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών.

(Πηγή: guardian.co.uk)[space size=»30″]

By